Μια κάμερα σε ένα δάσος του κεντρικού Βιετνάμ κατάφερε να αποθανατίσει σε μια φωτογραφία, ένα από τα σπανιότερα θηλαστικά της Γής, το σαόλα, το οποίο θεωρείτο σαν είδος εξαφανισμένο εδώ   και 15 χρόνια.

Το ζώο, το οποίο φέρνει σε αντιλόπη, φαίνεται να περπατά ανάμεσα από τη πυκνή βλάστηση, στα όρια της ακτίνας της κάμερας, σε μια φωτογραφία η οποία τραβήχτηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη. Η WWF έδωσε στη δημοσιότητα την φωτογραφία την περασμένη Τετάρτη.

«Αυτή είναι μια τρομερής σημασίας ανακάλυψη η οποία αναπτερώνει τις ελπίδες μας για την επιβίωση του είδους», δήλωσε ο επικεφαλής της WWF στο Βιετνάμ.

Το ζώο είχε αρχικά ανακαλυφθεί στα βουνά κοντά στο Λάος, το 1992 όταν μια ομάδα από ερευνητές της WWF και δασοφύλακες της περιοχής βρήκαν το κρανίο ενός παράξενου, κερασφόρου ζώου στο σπίτι ενός κυνηγού. Η εύρεση του ζώου τότε αποτέλεσε την ανακάλυψη του μεγαλυτέρου θηλαστικού των τελευταίων 50 χρόνων.

Η φωτογραφία που έδωσε στην δημοσιότητα η WWF.

Το 1993, δύο σαόλα αιχμαλωτίστηκαν στο Βιετνάμ αλλά πέθαναν μερικούς μήνες αργότερα ενώ η τελευταία φορά που είδε κάποιος το ζώο ήταν το 1998.

Στη δήλωση της, η WWF ενημερώνει πως έχει στρατολογήσει φύλακες για τα δάση ώστε να απομακρύνουν τις παγίδες και του κυνηγούς που αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την επιβίωση του είδους. Είκοσι χρόνια έπειτα από την ανακάλυψη του, το ζώο είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί και κατά συνέπεια είναι πολύ λίγα εκείνα που γνωρίζουν οι επιστήμονες για αυτό.

Σύμφωνα με τη WWF, υπολογίζεται πως στην καλύτερη περίπτωση έχουν απομείνει μόνο μερικές εκατοντάδες από αυτά τα σπάνια θηλαστικά στα δάση στα σύνορα του Βιετνάμ με το Λάος.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top