Κάθε προηγούμενο ρεκόρ δημοπρασίας έσπασε η τρίπτυχη ελαιογραφία του Φράνσις Μπέικον με τίτλο «Τρεις σπουδές του Λούσιαν Φρόιντ», εξασφαλίζοντας το αστρονομικό ποσόν των 142,4 εκατ. δολαρίων, με τον οίκο Christie’s να πραγματοποιεί την Τρίτη συνολικές πωλήσεις 691 εκατ. δολαρίων.
Το τρίπτυχο του Μπέικον, φιλοτεχνημένο το 1969, δεν είχε δημοπρατηθεί ποτέ στο παρελθόν, ενώ οι εκτιμήσεις έφερναν το έργο να πλησιάζει τα 85 εκατ. δολάρια. Η τελική τιμή αγοράς του –142,4 εκατ. δολάρια– κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ δημοπρασίας έργου τέχνης, που κατείχε «Η Κραυγή» του Νορβηγού ζωγράφου Εντβαρντ Μουνχ με 119,9 εκατ. δολάρια. Τη δημοπρασία αυτή είχε πάλι αναλάβει, τον περασμένο Μάιο, ο οίκος Christie’s.

Η προχθεσινή δημοπρασία έσπασε επίσης το ρεκόρ τιμής για έργο καλλιτέχνη εν ζωή, με το γλυπτό «Σκύλος μπαλόνι (Πορτοκαλί)» του Τζεφ Κουνς, έναντι 58,4 εκατ. δολαρίων. Το προηγούμενο ρεκόρ δημοπράτησης έργου εν ζωή καλλιτέχνη κατείχε η «Πλατεία του Καθεδρικού Ναού στο Μιλάνο» του Γερμανού εικαστικού Γκέρχαρτ Ρίχτερ.
Το τρίπτυχο του Φράνσις Μπέικον έχει ως θέμα του τον φίλο, συνάδελφο του ζωγράφου και εγγονό του ψυχιάτρου, πατέρα της ψυχανάλυσης, Ζίγκμουντ Φρόιντ, Λούσιαν, που ποζάρει καθισμένος σε καρέκλα. Ο κατάλογος του οίκου δημοπρασιών περιγράφει το έργο ως «πραγματικό αριστούργημα, σύμβολο της φιλίας μεταξύ Μπέικον και Φρόιντ και της δημιουργικής και συναισθηματικής τους σχέσης». Πρόκειται για το μοναδικό τρίπτυχο με θέμα τον Λούσιαν Φρόιντ.

Οι «Τρεις σπουδές του Λούσιαν Φρόιντ» είχαν χωριστεί για 15 χρόνια τη δεκαετία του 1970, προτού επανενωθούν στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το προηγούμενο ρεκόρ πώλησης ελαιογραφίας του Φράνσις Μπέικον ήταν 86,3 εκατομμύρια δολάρια.
Οταν οι προσφορές ξεκίνησαν την Τρίτη στα 80 εκατ. δολάρια, τουλάχιστον πέντε χέρια υψώθηκαν ταυτόχρονα, δίνοντας το έναυσμα για σκληρό πόλεμο προσφορών από τους παριστάμενους μεσίτες, αλλά και μέσω τηλεφώνου από χώρες του εξωτερικού.

Πλειοδότησε τελικά η γκαλερί Acquavella, μεταξύ 5ης λεωφόρου και Μάντισον στη Νέα Υόρκη, που ίσως όμως ενεργούσε για λογαριασμό ανώνυμου πελάτη. «Οι μεγαλύτεροι συλλέκτες μας διεκδίκησαν δυνατά το έργο του Φράνσις Μπέικον, αποδεικνύοντας ότι η αγορά της τέχνης έχει ανακάμψει. Δεν πρόκειται για φαινόμενο φούσκας», είπε ο Μπρετ Γκόρβι του οίκου Christie’s.
Σημαντικό στοιχείο της δημοπρασίας θεωρεί ο οίκος το γεγονός ότι συλλέκτες και έμποροι από 42 χώρες του κόσμου συμμετείχαν ενεργά στη δημοπρασία. Μεταξύ των υπόλοιπων ευπώλητων έργων ξεχώρισαν τα «Coca Cola (3)» του Αντι Γουόρχολ για 57,3 εκατ. και το «Νο 11» του Μαρκ Ρόθκο για 46,1 εκατ. Μόλις έξι από τα 69 προσφερόμενα έργα δεν βρήκαν αγοραστές.

Reuters
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top