Ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού κ. Χάρη Καρκούλια και από υπηρεσιακούς παράγοντες ότι παρουσιάστηκε σημαντικό έλλειμμα στο ταμείο του Οργανισμού, ενώ ο τρόπος διαχείρισης των χρημάτων δεν ήταν ο προβλεπόμενος από την νομοθεσία.
Μετά από αυτό, ο Δήμαρχος αποφάσισε να ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο από το Υπουργείο Οικονομικών για την διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών σε όποιον και αν ανήκουν.
Για το λόγο αυτό και προκειμένου να διευκολυνθεί ο απρόσκοπτος και ανεπηρέαστος έλεγχος, ο κ. Δημαράς ζήτησε από τον κ. Καρκούλια την παραίτησή του, την οποία και ο κ. Καρκούλιας δεσμεύτηκε ότι θα υποβάλλει στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στο μεταξύ ο κ. Καρκούλιας. γνωστοποίησε επιστολή που παρέδωσε το πρωϊ της Πέμπτης, στον κ. Δημαρά, στην οποία αναφέρει τα εξής:
"Κύριε Δήμαρχε
Όπως γνωρίζεται καλά από την πρώτη κιόλας ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα του Προέδρου του Καρναβαλικού Οργανισμού (Μεγάλη Πέμπτη του 2012) βρέθηκα αντιμέτωπος με τα λειτουργικά προβλήματα και με την αυτόφωρη διαδικασία λόγο της μη καταβολής του Δώρο του Πάσχα από τον προηγούμενο Πρόεδρο στους εργαζόμενους της επιχείρησης.
Αμέσως μετά ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων (34 τον αριθμό) κάτι το οποίο πετύχαμε μετά από μεγάλο δικαστικό αγώνα σε συνεργασία και με την Νομική Υπηρεσία της επιχείρησης.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ήταν οι κατασχέσεις και οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις εκατομμυρίων ευρώ, οι κατασχέσεις της μισθοδοσίας και οι οφειλές προς το ΙΚΑ. Με αποκορύφωμα δύο φορές να έρθουν δικαστικοί επιμελητές για να κατασχέσουν κινητό εξοπλισμό και όλα τα χρήματα που είχε το Ταμείο της επιχείρησης.
Η απειλή να μην έχουμε χρήματα προς διαχείριση θα είχε ως αποτέλεσμα:...
1) να μην γίνει το Καρναβάλι του 2013,
2) να μην μπορούμε να πληρώσουμε τις οφειλές προς το ΙΚΑ και άλλους δημόσιους φορείς,
3) να μην μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και
4) να μην μπορούμε πλέον να διεκδικούμε από το κράτος τις παλιές οφειλές 2.500.000 ευρώ σε 1000 Πατρινούς.
Όλα τα παραπάνω μετά και τις συμβουλές των συνεργατών μου, τον εξωτερικό Λογιστή τον κύριο Σπυρόπουλο, την υπεύθυνη του Λογιστηρίου κυρία Τσούμα και τον κύριο Σκαλτσά και κάτω από την απειλή των κατασχέσεων, μας οδήγησαν να πάρουμε την απόφαση να έχουμε τα χρήματα εκτός Γραφείων της Επιχείρησης.
Για να κερδίσουμε χρόνο πήρα την απόφαση τα χρήματα να παραμείνουν φυλασσόμενα στο χρηματοκιβώτιο του πρώην Δήμου Μεσσάτιδος με νόμιμες διαδικασίες αφού μπορούσαμε με αριθμό πρωτοκόλλου κάθε φορά να προχωρούμε στην ασφαλή διαχείριση τουλάχιστον όσον αφορά στην φύλαξη.
Μετά από μερικούς μήνες μου μετέφεραν από το Λογιστήριο αλλά και τον κύριο Σπυρόπουλο ότι είχε πλέον γίνει γνωστό στους οφειλέτες μας το πώς διαχειριζόμασταν τα χρήματα που είχαμε στην διάθεσή μας.
Ενημέρωσα την Νομική σύμβουλο κυρία Σιάτου και μου γνωμοδότησε ότι ήταν εφικτό να κατασχέσουν τα χρήματα για λογαριασμό μας από το Ταμείο του Δήμου αλλά και από οποιαδήποτε θυρίδα Τράπεζας. Αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε ένα άλλο τρόπο διαχείρισης.
Όπως καταλαβαίνεται μπήκαμε όλοι μας σε ένα αγώνα δρόμου για να προστατεύσουμε τα χρήματα και την λειτουργία της επιχείρησης και διαχειριστήκαμε από κοινού τα χρήματα εγώ ως πρόεδρος η υπεύθυνη και Προισταμένη του Λογιστηρίου κυρία Τσούμα, ο κλητήρας κύριος Κατσιφάρας που εισέπρατε, ο Εξωτερικός Λογιστής κύριος Σπυρόπουλος αλλά και η Ταμίας η κυρία Κορκονέα.
Σίγουρα όλα τα παραπάνω δεν ήταν στην σωστή κατεύθυνση όμως λειτουργήσαμε με αυτό τον τρόπο αναγκαστικά αφού όλα ξεκίνησαν λίγο πριν την έναρξη του Καρναβαλιού του 2013 και κάτω από την πίεση της διοργάνωσης, αφού ο μοναδικός φορέας που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει το Καρναβάλι ήμασταν εμείς.
Όλα κυλούσαν ομαλά όμως με σημαντικό Πολιτικό ρίσκο για εμένα αλλά και με απεριόριστη εμπιστοσύνη στους συνεργάτες μου.
Έτσι μετά από πολλούς μήνες δουλειάς καταφέραμε:
1) να γίνει το Καρναβάλι του 2013 με τα λιγότερα χρήματα που δαπανήθηκαν ποτέ (450.000 ευρώ) και με 120.000 ευρώ έσοδα,
2) να υπογράψουμε το Μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Εσωτερικών με σκοπό να βρίσκεται στο τελικό στάδιο η αποπληρωμή 2.500.000 ευρώ σε Πατρινούς επιχειρηματίες,
3) να συμμετάσχουμε με επιτυχία στην ΔΕΘ και με αποτέλεσμα να έρθουν μέχρι τέλος του χρόνου 90.000 ευρώ έσοδα από πώληση στοιχείων,
4) με τα λίγα χρήματα που είχαμε να διαχειριστούμε πληρώσαμε αρκετές από τις υποχρεώσεις του Καρναβαλιού του 2013.
Όμως πριν από μερικές ημέρες ενημερώθηκα από τρίτο πρόσωπο ότι ο κύριος Σπυρόπουλος ο εξωτερικός Λογιστής μας, είχε υπόνοιες ότι μπορεί να υπάρχει έλλειμμα στο Ταμείο της επιχείρησης.
Αμέσως κάλεσα την κυρία Τσούμα η οποία ήταν η μεσάζοντας όλων μας για την διαχείριση των χρημάτων με σκοπό να μαζέψουμε όλα τα χρήματα και να κάνουμε ταμείο.
Μαζευτήκαμε στο Λογιστήριο και μετά την καταμέτρηση με ενημέρωσαν ότι υπάρχει έλλειμμα από το Ταμείο χωρίς όμως να μου δείξουν κανένα παραστατικό.
Αμέσως κάλεσα και τον κύριο Σπυρόπουλο να διερευνήσουν από κοινού με την κυρία Τσούμα μήπως υπήρχε κάποιο λογιστικό πρόβλημα ή μήπως δεν είχε περαστεί κάποια πληρωμή.
Αμέσως με διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχει γίνει λάθος και μου ζήτησε να ενημερώσω τον Δήμαρχο της πόλης.
Αυτό που με προβλημάτισε και έχοντας εμπιστοσύνη στους συνεργάτες μου ήταν πως γνώριζε, και πριν ακόμα μετρήσουμε τα χρήματα ο κύριος Σπυρόπουλος ότι υπήρχε έλλειμμα και αναρωτήθηκα για ποιο λόγο δεν ενημέρωσε πρώτα εμένα παρά κάποιο κοινό γνωστό.
Επειδή την διαχείριση την κάναμε από κοινού όλοι μας και για τους λόγους που ξέραμε πάλι όλοι μας ήμουν σίγουρος ότι είχε γίνει κάποιο λογιστικό λάθος.
Ζήτησα από τον κύριο Σπυρόπουλο και πριν ξεκινήσω εγώ ίδιος ΕΔΕ να ελέγξει με κάθε λεπτομέρεια.
Μου απάντησε ότι εμείς, δηλαδή το λογιστήριο γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχει πρόβλημα και το τι θα βγάλει η ΕΔΕ και επειδή την μεγαλύτερη ευθύνη ειδικά την πολιτική την έχω εγώ να ψάξω να βρω άμεσα 41.000 ευρώ.
Την επόμενη μέρα το μεσημέρι με διαβεβαίωσε ότι έψαξε και δεν υπάρχει περίπτωση να μην λείπουν χρήματα από το ταμείο.
Αμέσως ξεκίνησε να μου λέει ότι έχουν γίνει και στο παρελθόν τέτοιου είδους ελλείμματα και έχουν καλυφθεί από τις εκάστοτε Δημοτικές παρατάξεις ή ακόμα και από τον ίδιο τον Δήμαρχο μόνο και μόνο για να μην δημιουργηθεί πολιτικό σκάνδαλο.
Μου ζήτησε ευθέως να μην διακινδυνεύσω τον έλεγχο και ειδικά σε προεκλογική περίοδο ακόμα και χωρίς να έχω άποψη, να βάλω τα χρήματα εγώ, ή ο Δήμαρχος ή ακόμα και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι γιατί το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο για εμένα και για όλους μας. Βέβαια το ίδιο ακριβώς και σε άλλη συνάντηση μου είπε και η προϊσταμένη του λογιστηρίου κυρία Τσούμα.
Με προέτρεψαν και οι δύο να καλύψω όπως ισχυρίζονται το έλλειμμα και με την διαβεβαίωση ότι κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες θα μπορούσα να πάρω τα χρήματα πίσω με μη νόμιμους τρόπους (αναθέσεις, εικονικά τιμολόγια, κ.α).
Κύριε Δήμαρχε
Όπως καταλαβαίνετε εμπιστεύτηκα τους συνεργάτες μου απεριόριστα σε βαθμό σοβαρής αφέλειας.
Σεβόμενος τον έντιμο αγώνα που κάνουμε και αναλαμβάνοντας την δική μου πολιτική ευθύνη δεν δέχομαι με τίποτα και κάτω από οποιαδήποτε απειλή για πολιτικό ή άλλο κόστος να μην προχωρήσω στην διαλεύκανση της υπόθεσης
Σεβόμενος πρωτίστως εσάς που με εμπιστευτήκατε, τους πολίτες που με ψήφισαν αλλά και την οικογένειά μου και αδιαφορώντας για αυτά που θα προκύψουν θα προχωρήσω άμεσα σε έλεγχο.
Κύριε Δήμαρχε βρέθηκα στον Καρναβαλικό Οργανισμό στην χειρότερη εποχή. Αναγκάστηκα να πάρω αποφάσεις που με έφεραν σε δεινή θέση. Όμως δεν μετανιώνω. Γιατί ότι έκανα, το έκανα για να μπορέσω να βγάλω εις πέρας το στοίχημα μας να σώσουμε το μεγαλύτερο θεσμό της πόλης μας, το Πατρινό Καρναβάλι.
Είναι γνωστές πλέον οι πολιτικές ευθύνες που μου αναλογούν και είμαι διατεθειμένος να τις υποστώ.
Είμαι στην διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις.
Για αύριο το πρωϊ θα υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top