Όταν ο επικεφαλής της περίφημης task force Χόρστ Ράϊχενμπαχ ερωτάται από τους δημοσιογράφους αν έρχονται νεα μέτρα και εκείνος απάντα «Ουδέν σχόλιο», τότε τα πράγματα είναι τουλάχιστον σκούρα!
Η ερώτηση τέθηκε από δημοσιογράφους σήμερα το πρωί μετά την συνάντηση του Ράϊχενμπαχ με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.
Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη για νέα μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση αναφέρεται πως επιπλέον προσαρμογή έως το 2016 θα απαιτήσει επιπρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των κερδών από τη φορολογική διοίκηση, ίσα με το 3,5% του ΑΕΠ.
Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του επικεφαλής της Task Force με τον υπουργό Ανάπτυξης τέθηκε η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η χάραξη του σχεδίου για το νέο ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά στο νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει τις θέσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την ουσία και την αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ. Όπως είπε ο υπουργός, στόχος είναι...
...το νέο ΕΣΠΑ να έχει ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των ΜμΕ σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Στόχος, όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι να υπάρχει ευθεία συνεργασία τραπεζών με ΜμΕ.

Από την πλευρά του, ο κ. Ράιχενμπαχ ανέφερε ότι είναι σημαντικό για το νέο ΕΣΠΑ να σχεδιαστούν εργαλεία για τη στήριξη των ΜμΕ σε συνεργασία με τις τράπεζες.
Αναφερόμενος στους έμμεσους φόρους, ο επικεφαλής της Task Force σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί, χωρίς να αυξήσει τους φόρους, όπως τον ΦΠΑ. Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της θεωρίας και της πράξης, δηλαδή της είσπραξης των φόρων. Κατά τον ίδιο, υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης είσπραξης, πχ του ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η Task Force έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες απέφυγε να αποκαλύψει, προς την ελληνική κυβέρνηση για την είσπραξη του ΦΠΑ. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι φόροι στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτεροι σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατών- μελών της ΕΕ.
Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «η λέξη- κλειδί, από εδώ και πέρα, είναι η πλήρης αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της, να υπάρξει στοιχειώδης υπευθυνότητα από την αντιπολίτευση και έκφραση εμπιστοσύνης από την πλευρά της τρόικας».

newsit.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top