Ανείπωτη φτώχεια, ανεργία, κοινωνικός αποκλεισμός, απόγνωση, ανισότητα… Ολα μαζί συνθέτουν τον νέο μεσαίωνα που ζει η Ευρώπη εξαιτίας των μάταιων πολιτικών λιτότητας που ακολουθούνται. Καταπέλτης για τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι η έκθεση του Ερυθρού Σταυρού, την οποία προδημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα «The Guardian». «Την ώρα που άλλες ήπειροι επιτυχημένα μειώνουν τη φτώχεια, η Ευρώπη την αυξάνει» τονίζει η 68σέλιδη έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. «Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της κρίσης δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί.

Τα προβλήματα που θα ανακύψουν θα είναι αισθητά για δεκαετίες, ακόμα και αν η οικονομία βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον» επισημαίνεται στην έκθεση. «Αναρωτιόμαστε αν, ως ήπειρος, καταλαβαίνουμε τι μας έχει χτυπήσει» αναφέρουν οι συντάκτες, που προβλέπουν...
ζοφερές προοπτικές για δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους. Τεράστια ανεργία, κυρίως για τους νέους, 120.000.000 Ευρωπαίοι να ζουν στα όρια της φτώχειας, αύξηση της παράνομης μετανάστευσης, ξενοφοβία στις χώρες υποδοχής, αυξημένος κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής και πολιτικής αστάθειας - δύο και τρεις φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι σε άλλα μέρη του κόσμου. Αυτό είναι το μέλλον. «Διακρίνουμε μία σιωπηρή απόγνωση να εξαπλώνεται ανάμεσα στους Ευρωπαίους, οδηγώντας στην κατάθλιψη, στην παραίτηση και την απώλεια ελπίδας» τονίζει η έκθεση, λέγοντας ότι εκατομμύρια πολίτες της Ευρώπης συνωστίζονται στα συσσίτια, ενώ δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και σε παροχή ιατρικής βοήθειας.
 «Πολλοί από τη μεσαία τάξη έχουν παρασυρθεί στη δίνη της φτώχειας. Ο αριθμός των ατόμων που εξαρτώνται από τη διανομή τροφίμων του Ερυθρού Σταυρού σε 22 από τις χώρες όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα αυξήθηκε κατά 75% ανάμεσα στα έτη 2009 και 2012» τονίζει η έκθεση. Η έκθεση αναφέρεται σε πρόσφατα ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των αυτοκτονιών στις Ελληνίδες έχει διπλασιαστεί, απλήρωτοι μένουν για μήνες πολλοί εργαζόμενοι στη Σλοβενία, ενώ στη Γαλλία 350.000 άτομα έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας από το 2008 έως το 2011. Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης είναι η ανεργία. Περισσότεροι από 26.000.000 οι άνεργοι στην ευρωζώνη. Τα 11.000.000 βρίσκονται χωρίς δουλειά εδώ και έναν χρόνο. Στην Ελλάδα και την Ισπανία τα ενήλικα παιδιά επιστρέφουν στην πατρική εστία, αρκετές γενιές ζουν μαζί με μόνο ένα άτομο να εργάζεται. Μεγάλο το ποσοστό της ανεργίας των νέων, που στο ένα τέταρτο των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα κυμαίνεται από 33% έως 60%.

Δημοκρατία
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top