Ερευνητές του Πανεπιστημίου του St. Andrews στη Σκωτία, ανακάλυψαν πως οι ελέφαντες όχι μόνο μπορούν να καταλάβουν τι εννοεί ένας άνθρωπος όταν δείχνει κάτι με το δάκτυλο του αλλά και πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπορούν να προβούν και εκείνοι σε παρόμοιο τρόπο επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας τις προβοσκίδες τους. Η ικανότητα τους αυτή, -ικανότητα που ούτε οι "κοντινοί" στον άνθρωπο μεγάλοι πίθηκοι δεν κατέχουν- εξελίχθηκε μέσω του πολύπλοκου συστήματος κοινωνίας των ελεφάντων, η οποία συμπεριλαμβάνει και την χρήση μη-προφορικής επικοινωνίας.
"Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και αυτά τα ζώα ζούν σε ένα περιβάλλον όπου θα πρέπει να δουλέψουν μαζί, να υποστηρίξουν και να βοηθήσουν το ένα το άλλο και να επιβιώσουν", εξηγεί ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μπέιρν. "Σε μια τέτοια κοινωνία, οι ελέφαντες...
εξελίχθηκαν και έμαθαν να επικοινωνούν με κινήσεις του σώματος τους μεταξύ τους. Για αυτό είναι εύκολο να διδαχτούν να καταλαβαίνουν τους ανθρώπους όταν εκείνοι το κάνουν".
Ο καθηγητής Μπέιρν και η συνάδελφος του Άννα Σμετ, μελέτησαν τους αφρικανικούς ελέφαντες στο πάρκο Βικτορία στη Ζιμπάμπουε, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά τουριστών. Τα ζώα ήταν εκπαιδευμένα στις προφορικές εντολές αλλά όχι σε εκείνες των κινήσεων του σώματος. Προς έκπληξη τους, οι ελέφαντες μπόρεσαν αμέσως να καταλάβουν πως το ανθρώπινο δάκτυλο σημαίνει κατεύθυνση και να αναζητήσουν φαγητό προς τα εκεί.
«Οι ελέφαντες είναι γνωστικώς πολύ πιο κοντά σε εμάς από ότι ξέραμε μέχρι τώρα.  Φαίνεται πως η επικοινωνία με χειρονομίες δεν αποτελεί χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους», προσθέτει ο καθηγητής. «Μένει να επιβεβαιώσουμε αν πράγματι οι κινήσεις των προβοσκίδων τους αποτελούν και εκείνες δείκτες κατεύθυνσης».

Τα ευρήματα της έρευνας εκδόθηκαν στο περιοδικό Current Biology και έριξαν ακόμα περισσότερο φως στην κατανόηση της πολύπλοκης σχέσης του ελέφαντα με τον άνθρωπο.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top