Κατά πολλούς, τα κουνούπια είναι τα πιο ενοχλητικά πλάσματα για τους άνθρωπους, ωστόσο ρουφούσαν το αίμα  άλλων οργανισμών εδώ και 50 εκατομμύρια χρόνια. Μάλιστα, οι επιστήμονες έχουν πια και αποδεικτικό στοιχείο για τη παραπάνω θεωρία αφού βρήκαν συστατικά ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα ενός απολιθωμένου κουνουπιού, που ζούσε 46 εκατομμυρία χρόνια πριν την εποχή μας.

Σε αντίθεση με την αίσθηση... 
που μας έχουν δημιουργήσει ταινίες όπως το Jurassic Park,  το εύρημα είναι το πρώτο απολίθωμα κουνουπιού το οποίο περιέχει συστατικά αίματος. Το έντομο, το οποίο φαίνεται να έχει ιδιαιτέρως προεκτεταμένη κοιλιά, βρέθηκε παγιδευμένο σε έναν σχιστόλιθο πετρελαίου, ένα απολίθωμα σε μια αρχαία λίμνη στη βόρειο-δυτική Μοντάνα.  Ωστόσο, μιας και το DNA δεν μπορεί να αντέξει πάνω από 6,8 εκατομμύρια χρόνια, δεν μπόρεσε να ανακτηθεί γενετικό υλικό. 
 
Ο επικεφαλής των ερευνητών, Ντέιλ Γκρίνγουόλντ του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας είπε πως όχι μόνο το εύρημα είναι μοναδικό αλλά η συντήρηση του προήλθε από έναν απίθανο συνδυασμό γεγονότων. "Το έντομο αφού ρούφηξε το αίμα, κατά κάποιο τρόπο βρέθηκε αμέσως μετά μέσα στην λίμνη, βυθίστηκε και αμέσως κλείστηκε σε κάποια αεροστεγή ουσία, με όλα αυτά να συμβαίνουν δίχως να καταστραφεί η ιδιαιτέρως ευαίσθητη περιοχή της κοιλιάς του", εξηγεί ο ερευνητής.


Οι ερευνητές σκάναραν το απολίθωμα και βρήκαν συστατικά όπως η αίμη, πρωτεΐνη που μεταφέρει το οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια, σίδηρο και πορφύρη, τα οποία επιβεβαίωσαν πως πράγματι το έντομο είχε καταναλώσει αίμα από κάποιο άλλο πλάσμα και πως το εύρημα στην κοιλία του δεν είναι προιόν της διαδικασίας της απολίθωσης.

Το θηλυκό κουνούπι μαζί με άλλα 35 που βρέθηκαν στο πάρκο Kishenehn είναι μοναδικά γιατί αντίθετα με τα περισσότερα απολιθώματα τα οποία αποτελούνται από κράμα κεχριμπαριού, αυτά διατηρήθηκαν σε σχιστόλιθους πετρελαίου.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top