Ενας ένας οι πρωταγωνιστές της εποποιίας του Διαστήματος φεύγουν. Ο πρωτοπόρος αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κάρπεντερ, ο οποίος επέβαινε στο διαστημόπλοιο Mercury 7 που διέτρεξε την τροχιά της Γης το 1962, έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη σε ηλικία 88 ετών, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, ανακοίνωσε η σύζυγός του Πάτι.
Ο Τζον Κάρπεντερ ήταν ο δεύτερος Αμερικανός που είχε ταξιδέψει σε τροχιά γύρω από τη Γη - η αποστολή του έγινε στις 24 Μαΐου 1962 τρεις μήνες μετά από εκείνη του Τζον Γκλεν και 14 μήνες ύστερα από τον άθλο του σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.
Η αποστολή του Κάρπεντερ αποδείχτηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη:...
Εχασε την επικοινωνία με τη NASA και το σκάφος του επέστρεψε στη Γη σε απόσταση 250 μιλίων από το σημείο του ωκεανού που είχε προβλεφθεί.
Ειρωνεία; Λόγω του «λουκέτου» στον δημόσιο τομέα των ΗΠΑ που έχει επιβληθεί τις τελευταίες ημέρες, η NASA έχει διακόψει κάθε επικοινωνία με τα μέσα ενημέρωσης και ο ιστότοπός της έχει κλείσει. Ετσι δεν υπήρξε ανακοίνωση για τον θάνατο του Κάρπεντερ.
Ο Κάρπεντερ απεβίωσε σε νοσοκομείο του Ντένβερ στο Κολοράντο, όπου είχε διακομισθεί προ ολίγων ημερών έπειτα από το εγκεφαλικό, πρόσθεσε η ίδια.
Ανθρωπος της περιπέτειας, ο Κάρπεντερ υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που εξερεύνησε τόσο το Διάστημα όσο και τα βάθη των ωκεανών.
Το 1965 πέρασε 30 ημέρες στον βυθό του Ειρηνικού στα ανοιχτά της ακτής της Καλιφόρνια συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «SeaLab II» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Ηρωάς του δεν ήταν κάποιος πρωτοπόρος του Διαστήματος, αλλά ο Ζακ Κουστό.


tanea.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top