Του Δημητρη Τσιοδρα
​​H Χρυσή Αυγή, με τη μορφή που την ξέραμε έχει τελειώσει. Ακόμη κι αν συνεχίσει να υπάρχει ως κόμμα, δεν μπορεί πλέον να βασίζει τη δύναμή της στη στρατιωτική οργάνωση, στις πράξεις βίας, στον εξτρεμισμό, στον νεοναζισμό. Οταν απεμπολήσει αυτά τα χαρακτηριστικά της, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβιώσει στο καθαρά πολιτικό πεδίο. Γι’ αυτό, οι πρόσφατες εξελίξεις ίσως να σηματοδοτούν την ανασυγκρότηση της ακροδεξιάς με εντελώς νέα μορφή.
Ο ακροδεξιός χώρος μετά το 1977 έπαψε να υφίσταται αυτόνομος κι ενσωματώθηκε στη Νέα Δημοκρατία στο πλαίσιο της νέας πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας της μεταπολίτευσης. Η ανατροπή, από το 2009 και μετά λόγω των δύσκολων μέτρων που ελήφθησαν, του κοινωνικού συμβολαίου που οικοδομήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, διέλυσε τις μεταπολιτευτικές συμβάσεις. Μετά τη στροφή της Νέας Δημοκρατίας το 2011 και την καθαρή στήριξη στις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η χώρα μέσω του Μνημονίου, δημιουργήθηκε χώρος στα δεξιά της, ο οποίος εκφράστηκε από τους Ανεξάρτητους Ελληνες και σε πιο επιθετική μορφή από τη Χρυσή Αυγή. Η συνιστώσα της «λαϊκής δεξιάς» στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας αποδυναμώθηκε κατά πολύ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εκλογές του Μαΐου του 2012 (στις οποίες οι ψηφοφόροι δεν βρίσκονταν ενώπιον σκληρού διλήμματος) η Δεξιά σε πολλές λαϊκές συνοικίες εμφανίστηκε τριχοτομημένη με πρώτους τους Ανεξάρτητους Ελληνες και όχι τη Νέα Δημοκρατία. Στο Περιστέρι, οι ΑΝΕΛ έλαβαν 10,8%, η Ν.Δ. 9,9% και η Χ.Α. 8,4,%, στη Νέα Ιωνία ΑΝΕΛ 10,1%, Ν.Δ. 9,3%, Χ.Α. 6,3%, στη Νίκαια ΑΝΕΛ 11,4%, Ν.Δ. 8,9%, Χ.Α. 8,7%, στο Πέραμα ΑΝΕΛ 12,05%, Χ.Α. 11,49% με μόλις τρίτη τη Ν.Δ. με 10,26%.
Η Χρυσή Αυγή επιχείρησε να συγκροτήσει μέσω της χρήσης βίας και του επιθετικού λόγου...
ένα νεοναζιστικό σχηματισμό κι έφθασε να κατοχυρώσει δημοσκοπικά την τρίτη θέση. Οι τελευταίες εξελίξεις, όποια και αν είναι η τύχη της Χ.Α., δεν σημαίνουν ότι η ακροδεξιά θα διαλυθεί και οι ψηφοφόροι θα επιστρέψουν στη Νέα Δημοκρατία (ούτε οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν κάτι τέτοιο). Δεν υπάρχουν ούτε οι οικονομικοί, ούτε οι κοινωνικοί, ούτε οι πολιτικοί όροι να ξαναγίνει η Νέα Δημοκρατία η μεγάλη παράταξη που περιλαμβάνει στους κόλπους της μέρος του κέντρου και την ακροδεξιά. Τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, με μεγαλύτερο την αύξηση της ανεργίας, η απουσία δικτύου προστασίας, η μετανάστευση, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια εθνικιστικού και αντιευρωπαϊκού κλίματος, έχουν κλονίσει ανεπανόρθωτα τις σχέσεις της Ν.Δ. με στρώματα που τη στήριξαν στη διάρκεια της μεταπολίτευσης.
Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι ότι ο χώρος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας θα εξακολουθεί να υφίσταται, εκφράζοντας τον εθνικισμό, τον αντιευρωπαϊσμό και τη λαϊκίστικη προσέγγιση που αναπτύχθηκε (από πολλές πλευρές) στα χρόνια της κρίσης. Η διαφορά είναι ότι η ακροδεξιά πλέον δεν θα έχει σχέση με τον νεοναζισμό και τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Θα κινείται με ακραίο λόγο μεν, εντός συνταγματικού πλαισίου δε, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία) και θα είναι θεσμικός συνομιλητής. Κι αυτό θα δημιουργήσει μια εντελώς νέα πολιτική γεωγραφία.

Kαθημερινή
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top