Η Νορβηγική Επιτροπή Βραβείων Νόμπελ, απένειμε το Νόμπελ Ειρήνης του 2013 στο ειδικό σώμα των Ηνωμένων Εθνών, υπεύθυνο για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας.
Οι εμπειρογνώμονες του 189ου σώματος του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων έσπευσαν στην χώρα έπειτα από μια επίθεση χημικών όπλων στα περίχωρα της Δαμασκού, στις 21 Αυγούστου, η οποία κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους. Έπειτα από συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της κυβέρνησης της Συρίας, το σώμα θα καταστρέψει όλα τα αποθέματα χημικών όπλων της χώρας.
Στην επίσημη ανακοίνωση του η Επιτροπή σημείωσε:...
"Οι νεότερες εξελίξεις στη Συρία, όπου χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν ξανά, ήταν μια υπενθύμιση για την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες πουυ γίνονται εναντίον της χρήσης τέτοιων όπλων".
Ο Θόρμπορν Γιάκγλαντ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας και συντονιστής του πάνελ δήλωσε πως τα χημικά όπλα είχαν χρησιμοποιηθεί από τον Χίτλερ στην προσπάθεια του να αφανίσει εκατομμύρια ανθρώπους και σε πολλές άλλες περιπτώσεις από τρομοκράτες και από κάποια κράτη.
Ο Οργανισμός Απαγόρευσης  Χημικών  Όπλων (O.P.C.W) ιδρύθηκε το 1997 και έχει τέσσερις αποστολές: τον εντοπισμό και τη καταστροφή των χημικών όπλων υπό διεθνή εποπτεία, να αποτρέψει την δημιουργία νέων, να βοηθήσει τις χώρες να προστατευτούν εναντίον χημικών επιθέσεων και να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία υπέρ της χρήσης προϊόντων χημείας για ειρηνικούς σκοπούς.
Ο νικητής του συγκεκριμένου βραβείου είναι συνήθως δύσκολο να προβλεφθεί. Φέτος οι περισσότεροι περίμεναν να απονεμηθεί στη Μαλάλα Γιουσάφζαι, ένα 16-χρονο κορίτσι από το Πακιστάν το οποίο πυροβολήθηκε από Ταλιμπάν πέρυσι, εξαιτίας της εκστρατείας της υπέρ του δικαιώματος των γυναικών της χώρας για εκπαίδευση. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά όπου η επιτροπή δίνει το Νόμπελ Ειρήνης σε έναν οργανισμό, με την Ευρωπαϊκή ένωση να έχει κερδίσει το βραβείο του 2012.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top