Μια απλή και πολύ οικονομική εξέταση φαίνεται ότι θα βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να απαλλαγούν από την υψηλή πίεση και τα προβλήματα που προκαλεί στην υγεία, όπως το εγκεφαλικό, η καρδιακή προσβολή και άλλες καταστάσεις που απειλούν τη ζωή.
Επιστήμονες του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το νοσοκομείο Addenbrooke's, ανέπτυξαν μια εξέταση που εντοπίζει μια μορφή της κατάστασης που προκαλείται από μικροσκοπικούς καλοήθεις όγκους στα επινεφρίδια. Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Genetics», η βασική λειτουργία...
των επινεφριδίων είναι να παράγουν ορμόνες που ελέγχουν την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζουν την απορρόφηση νερού.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι τα μεγάνεφρα μορφώματα στα επινεφρίδια μπορεί να αυξήσουν την πίεση, η οποία ωστόσο μειώνεται όταν αυτά αφαιρεθούν χειρουργικά. Ομως η νέα μελέτη έδειξε ότι η πίεση αυξάνεται και από πολύ μικρότερους όγκους, οι οποίοι σχηματίζονται σε άλλα σημεία των επινεφριδίων, αλλά προκαλούν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.
Τόσο οι μεγάλοι όσο και οι μικροί όγκοι παράγουν αλδοστερόνη, η οποία κάνει τους νεφρούς να απορροφούν περισσότερο αλάτι, με αποτέλεσμα η πίεση να αυξάνεται. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μεγάλα μορφώματα ευθύνονται για το περίπου 5% των περιπτώσεων υπέρτασης, όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι η ανακάλυψη για τον ρόλο που παίζουν οι μικρότεροι όγκοι είναι εκείνη που θα βοηθήσει χιλιάδες ασθενείς να προλάβουν τις επιπτώσεις που προκαλεί η πίεση στον οργανισμό.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το 10% των περιπτώσεων υψηλής πίεσης μπορεί να θεραπευτεί, αν αυτή εντοπιστεί όσο είναι ακόμα νωρίς. Οπως είπε ο καθηγητής Μόρις Μπράουν στο BBC, μια εξέταση που θα εντοπίζει τους συγκεκριμένους όγκους ώστε να αφαιρεθούν θα προλαμβάνει τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η πίεση στα άτομα ηλικίας άνω των τριάντα ετών, τα οποία έτσι θα αποφεύγουν στο μέλλον σοβαρά προβλήματα υγείας που προκαλούνται κυρίως στην καρδιά και τις αρτηρίες, άρα θα αποφεύγουν και σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Δημοκρατία
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top