Τελικά ποιός δουλεύει ποιόν; Σε μία χώρα βυθισμένη στην ύφεση. Σε μία χώρα που η αγορά ακινήτων και η οικοδομή διαλύονται. Σε μία χώρα που σχεδόν 1.000.000 ιδιοκτήτες κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τα ακίνητα τους και που άλλοι τόσοι , σε βάθος 2-3 χρόνων , λόγω των δανείων και της υπερφορολόγησης αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο. Σε μία χώρα που η ιδεολογία των ανθρώπων που την κυβερνούν είναι το πως θα δωρίσουν στα ντόπια και στα εισαγόμενα "κοράκια" ( η σύγχρονη  λέξη που χρησιμοποιείται  είναι : "επενδυτές") το κόπο , το αίμα και τον ιδρώτα ολόκληρων γενεών. Σε αυτή τη χώρα λοιπόν , αυτοί που την διαφεντεύουν ,  προσπαθούν να προβάλλουν την αγορά ενός (!) σπιτιού απο μία Κινέζα ως την απαρχή της στροφής ...του επενδυτικού ενδιαφέροντος απο το εξωτερικό! Και καλά, οι άνθρωποι αυτοί εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους. Υπάρχουν όμως και εκείνοι , που καταπίνουν αμάσητα τα παραμύθια και προβάλλουν την απόφαση της ...κινέζας ως μείζον οικονομικό γεγονός. Διάβασα προσεκτικά όλα τα σχετικά ρεπορταζ που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίας μέρες στα έντυπα και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ  και απόρησα με την ευκολία με την οποία έγινε η "δημοσιογραφική αξιοποίηση" του θέματος . Τελικά , κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τελικά ή θεωρούν ότι έχουν το "θεϊκό χάρισμα" να μας ...δουλεύουν ή ότι  είναι πεισμένοι ότι απευθύνονται σε ένα κοινό ηλιθίων.

Σήμερα, η αγορά ακινήτων κινδυνεύει με πλήρη διάλυση. Για την μεσαία τάξη , η ακίνητη περιουσία απο "καταφύγιο" έχει μετατραπεί σε "κολαστήριο". Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έβγαζαν το ψωμί τους...
απο την αγορά ακινήτων και την οικοδομή ( απλοί εργάτες, εργολάβοι , μεσίτες αλλά και έμποροι και βιοτέχνες ) είναι "στο δρομο" και πολύ δύσκολα θα εμπιστευτούν στο μέλλον την συγκεκριμένη αγορά. Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ξυπνάνε και κοιμούνται με το άγχος της κατάσχεσης . Για όλους αυτούς , το ακίνητο είναι πλέον , βραχνάς , πηγή δεινών και μία θανάσιμη  επιλογή.

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν χαθεί για την αγορά ακινήτων και πολύ δύσκολα θα την εμπιστευτούν πάλι. Κοντολογίς τα δεινά που πέρασαν και περνούν τους έχουν κάνει να γυρίσουν την πλάτη στη γη και στο τούβλο. Χωρίς αυτούς τους ανθρώπους όμως και χωρίς την εμπιστοσύνη τους η αγορά ακινήτων δεν πρόκειται να ανακάμψει.  Όσες κινέζες και αν αγοράσουν τριάρια στα Σπάτα, όσα "κοράκια" και αν αρπάξουν σπίτια και οικόπεδα , όσα funds και αν "βουτήξουν" εκτάσεις φιλέτα δεν θα είναι αρκετά για να οδηγήσουν σε "ανάσταση" της αγοράς.

Και για του λόγου το αληθές υπάρχει το ισπανικό μοντέλο που προσπαθούν να μας επιβάλλουν με τη μέθοδο της... Κινέζας. Στην Ισπανία λοιπόν η κληρονομιά του του  "μοντέλου  της Κινέζας"  σημαίνει :

Εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα σπιτιών εγκαταλελειμένα .

Εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα μισοτελειωμένων συγκροτημάτων που περιμένουν την μπουλντόζα.

Οικολογικά εγκλήματα.

Εκατοντάδες εξώσεις που  δίνουν υλικό για τις ευρωπαϊκές εκδοχές των παραγκουπόλεων.

Το ελληνικό "θαύμα" της αγοράς ακινήτων δεν βασίστηκε ούτε στους επώνυνους έλληνες και ξένους επιχειρηματίες ούτε στους ξένους. Η ελληνική αγορα ακινήτων με τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στον κόσμο στηρίχθηκε στον έλληνα εργαζόμενο  στην ελληνική μεσαία τάξη και στον ομογενή . Γεννήθηκε  απο την επιθυμία του απλού έλληνα να αποκτήσει κεραμίδι . Ανδρώθηκε  απο την προσδοκία του  να αποκτήσει ένα επιπλέον εισόδημα απο το νοίκι του μαγαζιού και της γκαρσονιέρας. Ορίμασε απο την ανάγκη να "παραδώσει" τους κόπους της ζωής του στην επόμενη γενιά.

Αυτή τη διαδικασία , οι κυβερνώντες , έχουν προσπαθήσει να ανατρέψουν και σε σημαντικό βαθμό το έχουν πετύχει. Αν έστω αυτή και αυτή την ύστατη στιγμή θέλουν να περιορίσουν την ζημιά που έχουν κάνει , υπάρχει τρόπος: αντι να επιστρατεύουν "κινέζες" και "κοράκια" να ξεκινήσουν αγώνα για να επανέλθει η εμπιστοσύνη και η σιγουριά του έλληνα στο ακίνητο. Να σταματήσουν εδώ και τώρα το φορολογικό προγκρομ και να ακολουθήσουν πολιτική ενίσχυσης της αγοράς. Με απλά λόγια να κάνουν ότι ακριβώς έκαναν οι πολιτικοί τους προπάτορες για να κινήσουν το "τραίνο της οικοδομής". Κυρίως όμως θα πρέπει  να σταματήσουν να μας δουλεύουν. Το πιό πιθανό όμως είναι , ότι οι  σύγχρονοι  "αφέντες του τόπου "     έχουν μελετήσει ενδελεχώς  το "μοντέλο Μαυροκορδάτου" και  προσδοκούν τύχουν  ανάλογης μεταχείρισης. Υπενθυμίζεται ότι , ο "εισαγόμενος" Φαναριώτης  ,    κατάφερε να "αγιοποιηθεί" απο την επίσημη  ιστορία , που  "λησμόνησε" να αναφέρει ότι  αυτός και και τα εγχωρία "τσιράκια" του,  έφαγαν τα λεφτά των δανείων της επαναστατημένης Ελλάδας και  παράδωσαν τη χώρα βορά στον "ξένο παράγοντα"  προκαλώντας  διχασμό και  εμφύλιο την ώρα που ο Ιμπραήμ απειλούσε την ελληνική επανάσταση .  Και έτσι αντί για ανάθεμα στήθηκαν  για αυτούς και τους συνεργάτες του ανδριάντες σε πλατείες.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top