Σε εννέα μήνες, το Μάιο του 2014, θα διεξαχθούν εκλογές στους δήμους και τις περιφέρειες για νέες διοικήσεις.
Σε αντίστοιχες προηγούμενες περιόδους, με τις εκλογές να πλησιάζουν, είχαν φουντώσει οι διεργασίες και ήδη αυτοδιοικητικά σχήματα και κινήσεις είχαν κάνει, έστω και «άτυπα» την εμφάνισή τους ή, τουλάχιστον, οι ενδιαφερόμενοι για υποψήφιοι δήμαρχοι με στενούς τους συνεργάτες πλήθαιναν τις εμφανίσεις, επαφές και διαβουλεύσεις τους με τον κόσμο και εν δυνάμει στελέχη - υποψηφίους για τους εκλογικούς συνδυασμούς τους.
Εννέα μήνες τώρα, πριν από τις δημοτικές εκλογές, στην Πάτρα,  τίποτα δε δείχνει ότι πάμε σε εκλογές.
Παρά την αβεβαιότητα και τη ρευστότητα, πάντως, η σεναριολογία καλά κρατεί και πολλές φορές ξεπερνά και την πλέον καλπάζουσα φαντασία, ενώ η ονοματολογία «οργιάζει».
Στην ονοματολογία εξέχουσα θέση έχουν πρόσωπα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν άμεση σχέση και εμπλοκή με τα αυτοδιοικητικά δρώμενα, καθώς και τα πολιτικά κόμματα και τους κομματικούς μηχανισμούς.
Αναλυτικά οι εξελίξεις:...
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑ
Στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, κατά δήλωση του, θα είναι πάλι στις επάλξεις, ο σημερινός δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς.
Σε εκδήλωση της δημοτικής κίνησης «Τώρα για την Πάτρα», της οποίας ηγείται,  είχε ανακοινώσει την πρόθεση του, να συμμετάσχει εκ νέου στις δημοτικές εκλογές, παρά το γεγονός ότι δεν έχει εξασφαλισμένη τη στήριξη κόμματος, με δεδομένο ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜ.ΑΡ., πιθανότατα θα επιλέξουν άλλες λύσεις.
Πάντως στενοί του συνεργάτες εκτιμούν ότι μετά τη ρήξη του δημάρχου με τον Τάκη Γκίκα, συνιδρυτή της παράταξης «Τώρα για την Πάτρα», ίσως αλλάξει την απόφαση του και να μην είναι υποψήφιος…
Στην περίπτωση αυτή την φιλοδοξία τους ενδέχεται να εκφράσουν οι αντιδήμαρχοι, Γ. Σιγαλός, Α. Φίλιας κ.α.
Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα επισήμως έχει ανακοινώσει το κόμμα, δεν έχει-ακόμη-ασχοληθεί με το «φάκελο δημοτικές εκλογές».
Σε συνέντευξη του, στην «Γ», ο συντονιστής της Ν.Ε. Αχαϊας, Γιώργος Γιαννόπουλος, είχε υποστηρίζει ότι «η διακινούμενη ονοματολογία περί υποψηφίων δημάρχων δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα» και επεσήμανε ότι «οι διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία προς την εκλογική αναμέτρηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Α΄ και Β΄ βαθμού, θα ακολουθήσουν τα προβλεπόμενα από το Καταστατικό του κόμματος, που ψηφίστηκε στο πρόσφατο ιδρυτικό του Συνέδριο»
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΚΟΝΤΟΕΣ
Παρ' όλα αυτά ακούγονται έντονα τα ονόματα τόσο του πρώην προέδρου του Τμήματος Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ και τέως προέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, Νίκου Κοντοέ (που βρίσκεται πολύ κοντά στις θέσεις του κόμματος, χωρίς τυπικά να είναι μέλος του), όσο και του πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημ. Γιαννακόπουλου, μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο οποίος εδώ και καιρό είχε κρατήσει διακριτικές αποστάσεις από το δήμαρχο Πατρέων, Γιάννη Δημαρά, παραιτούμενος και από το υψηλό αξίωμά του.
Μάλιστα ο κ. Γιαννακόπουλος έχει συμμετάσχει το τελευταίο δίμηνο σε αρκετές συγκεντρώσεις που έχουν γίνει.
Επίσης, έχει  ακουστεί και το όνομα του επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Πολιτεία», Χρήστου Πατούχα, ως επιθυμούντος ν' αποσπάσει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε μια ενδεχόμενη δική του υποψηφιότητα.
ΑΛΛΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ
Στο «στρατόπεδο»  των προερχόμενων από τη φιλελεύθερη παράταξη τα πράγματα εξακολουθούν να μην είναι ξεκάθαρα.
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
O επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Πατρέων, Κώστας Χριστόπουλος, εξακολουθεί να είναι προσανατολισμένος στο ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, κάνοντας ήδη τις σχετικές επαφές, ωστόσο στο «παιχνίδι» έχουν μπει και άλλοι.
Π. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ
Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας, Παναγιώτης Χριστόπουλος, αλλά και ο πρώην βουλευτής, μαιευτήρας-γυναικολόγος Νίκος Οικονομόπουλος, κινούνται δραστήρια, οργανώνοντας  συγκεντρώσεις και αναζητώντας στηρίγματα.
Όπως επισημαίνουν, βασική τους φιλοσοφία, είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ανεξάρτητη και μακριά από κομματικές αγκυλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο έχουν ήδη συναντηθεί, ανταλλάσσοντας απόψεις, ενώ συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν και νέες συναντήσεις.
ΠΑΣΟΚ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο -υπό εντελώς διαφορετικές πολιτικές συνθήκες, διεκδίκησε τον Δήμο το 2010.
Ο Δημήτρης Κατσικόπουλος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αποφεύγει ν’ ανοίξει τα χαρτιά του, ενώ  πληροφορίες τον φέρουν να επιλέγει τον Δήμο Καλαβρύτων.
ΣΚΑΡΜΕΑΣ ΜΕ ΦΟΥΡΑ
Πάντως στελέχη της παράταξης του, έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται. Ο πρώην αντιδήμαρχος, Αλέξης Σκαρμέας, με την ενθάρρυνση του πρώην δημάρχου Ανδρέα Φούρα, φέρεται να είναι από τα ονόματα που ίσως διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ δεν μπορεί κανείς ν’ αποκλείσει τις φιλοδοξίες του πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκου Τζανάκου.
EK ΝΕΟΥ ΚΑΘΟΔΟΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗ
Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, τα πράγματα φαίνεται πως έχουν ξεκαθαρίσει, με τον Κώστα Πελετίδη, ο οποίος έχει κρατήσει μία σταθερή στάση όλα τα προηγούμενα χρόνια και εμφανίζεται αρκετά ενισχυμένος, λόγω και των συνθηκών σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, να τίθεται εκ νέου επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ.
Μέχρι πρόσφατα ακουγόταν έντονα το ενδεχόμενο να διεκδικήσει αυτόνομα τη δημαρχία η ΔΗΜ.ΑΡ. με υποψήφιο το βουλευτή του κόμματος, Νίκο Τσούκαλη. Ο ίδιος δεν δείχνει να το επιθυμεί και δεν αποκλείεται η εκ νέου στήριξή του προς το σημερινό δήμαρχο.
ΣΙΓΟΥΡΟΣ Ο Α. ΤΖΟΥΡΑΜΑΝΗΣ
Από την άλλη, ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Πάτρας», Ανδρέας Τζουραμάνης που εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει περιοδείες σε όλη την καλλικρατική Πάτρα και σε όλη τη διάρκεια της θητείας του είχε μια έντονη και ουσιαστική παρουσία, θεωρείται βέβαιο ότι θα επαναδιεκδικήσει την ψήφο των Πατρινών.
Όσον αφορά, τέλος, τον επικεφαλής της παράταξης "Ενωμένοι για την Πάτρα", Δημήτρη Αϊβαλή, ακόμη δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, καθώς δεν αποκλείεται αν αποφασίσει πως θέλει να εμπλακεί στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να το «πράξει» μέσω μίας συνεργασίας.
ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΙΑΝ ΣΑΜΟΥΡΗ
Για τις δημοτικές εξελίξεις, ασφαλώς, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και της πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών, Βίβιαν Σαμούρη.
Η κυρία Σαμούρη, με σαφώς επιτυχημένη δημοτική θητεία, τηρεί στάση αναμονής, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με πρόσωπα, που θεωρεί ότι συμβαδίζουν στην ίδια φιλοσοφία για δήμο χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα που δημιουργεί τόσο η οικονομική περίοδος που διανύουμε, με μειωμένα έσοδα, σε συνδυασμό με τις αυξημένες απαιτήσεις για κοινωνικές δομές και προστασία των αδυνάτων.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Ενδιαφέρον για το Δήμο Πατρέων έχει εκδηλώσει και ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ήδη έχει ανακοινώσει στην παράταξή του ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στην περιοχή του.
ΚΑΘΟΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ»
Στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αποκλείεται να κατέλθει με δικό της ψηφοδέλτιο και η «Χρυσή Αυγή» με τον πολιτικό μηχανικό, Aνδρέα Νικολακόπουλο να ακούγεται ως ενδιαφερόμενος να «ηγηθεί» του δημοτικού σχήματος.

Η Γνώμη
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top