Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα υπό τη συνεχή απειλή νέων μέτρων θέτει η Ε.Ε. με το αναθεωρημένο Μνημόνιο που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα. Οι παρεμβάσεις αφορούν όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και συνοδεύονται από «ρήτρες» διορθωτικών κινήσεων σε κάθε απόκλιση.
Το νέο Μνημόνιο επιβάλλει έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για άλλον έναν χρόνο, δηλαδή μέχρι και το 2016, και αφήνει ορθάνοιχτο «παράθυρο» για παράταση του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2014.
Ειδικότερα, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές 1%-4%, θα παραταθεί έως το 2016 αντί του αρχικού 2015. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση πρέπει, μάλιστα, να ψηφιστεί τον προσεχή Νοέμβριο.
Η τρόικα αμφιβάλλει για την απόδοση του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ) και έχει δεσμεύσει προκαταβολικά την κυβέρνηση να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα (συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης ήδη νομοθετημένων μέτρων)», ώστε να αποφευχθεί η απόκλιση από τον εισπρακτικό στόχο των 2,9 δισ. ευρώ το 2014. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν...
να πληρώσουν για ακόμα μία χρονιά χαράτσι μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς επίσης και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Τι μέλλει γενέσθαι θα αποφασιστεί κατά την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν έως τον Δεκέμβριο του 2013. Οι απολύσεις θα φτάσουν τις 5.000 μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2014, τις 9 .000 μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2014, τις 14.000 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2014 και τις 15.000 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2014.
Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει το σχέδιο προσλήψεων και να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία στο ΑΣΕΠ, ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί έγκαιρα.
Στο Μνημόνιο τονίζεται ότι οι ελληνικές Αρχές σχεδιάζουν αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα και γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στις ομαδικές απολύσεις.
Παραμένει η δέσμευση της κυβέρνησης να μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές κατά 3,9% έως το 2016, με τη σχετική νομοθεσία να πρέπει να υιοθετηθεί ως τον Νοέμβριο. Η τρόικα ζητά να είναι ουδέτερη δημοσιονομικά. Επίσης, τονίζεται η θέσπιση πιλοτικού συστήματος εφαρμογής Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας από τον Ιανουάριο του 2014, το οποίο προβλέπεται να μονιμοποιηθεί από το 2015.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα επανεξεταστεί η οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ, ενώ προβλέπεται πως ο ενιαίος φορέας είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών που θα αναλάβει την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών 4,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να στελεχωθεί με 600 άτομα έως τον Δεκέμβριο. Μάλιστα, θα πρέπει να προσδιοριστεί έως τον Αύγουστο ποιο μέρος αυτού του χρέους είναι ανεπίδεκτο είσπραξης.

Δημοκρατία
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top