Από το... κατενάτσιο στις καθυστερήσεις περνά η κυβέρνηση, περιμένοντας τα «μεγάλα κεφάλια» της τρόικας. Χθες έφτασαν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, που έπιασαν ήδη δουλειά, αλλά η τριανδρία των δανειστών αναμένεται στη χώρα μας μέσα στο Σαββατοκύριακο, εάν κάτι δεν αλλάξει στους σχεδιασμούς της. Ο κ. Σαμαράς σκοπεύει να ζητήσει χρόνο τόσο για το πρώτο λουκέτο σε μεγάλο οργανισμό του Δημοσίου όσο και για τις απολύσεις, με το σκεπτικό να μη δημιουργηθούν εντάσεις μέσα στην τουριστική περίοδο. Το σκεπτικό του Μαξίμου που θα πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα είναι ότι αυτήν την ώρα, που η Ελλάδα περιμένει 17.000.000 τουρίστες οι οποίοι θα δώσουν ανάσα στην αγορά, θα είναι λάθος να έχουμε πορείες και διαδηλώσεις στην Αθήνα που ενδέχεται να απομακρύνουν επισκέπτες. Εάν αυτό συμβεί, θα έχει, όπως λένε στο Μαξίμου, ως αποτέλεσμα να μην κλείσει η μαύρη τρύπα των εσόδων, αλλά, αντίθετα, να πέσουν έξω οι αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης.
Ακόμη ένα επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται για μια σημαντική τομή στη δομή του κράτους, που δεν είχε γίνει επί πολλές δεκαετίες, και από τη στιγμή που ανατρέπει παγιωμένες αντιλήψεις και νοοτροπίες, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την καλύτερη προετοιμασία του εγχειρήματος, για να μη γυρίσει μπούμερανγκ. Η αλήθεια είναι ότι η απροθυμία των υπουργών να αναλάβουν το κόστος κλεισίματος κάποιου φορέα...
που είναι υπό την εποπτεία τους έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. Η τρόικα πάντως δεν φαίνεται να είναι απόλυτη σε αυτό, αν και θα επιμείνει να έχει στα χέρια της τον κατάλογο ακόμη και στην περίπτωση που απολύσεις γίνουν τον Σεπτέμβριο, πιέζοντας παράλληλα στο θέμα της διαθεσιμότητας.
Το δεύτερο αίτημα με το οποίο θα υποδεχθεί τους εκπροσώπους της τρόικας ο κ. Σαμαράς θα αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Την αρχική πάντως αισιοδοξία της κυβέρνησης έχει διαδεχθεί ο σκεπτικισμός, έπειτα από τις αντιδράσεις τόσο του ΔΝΤ όσο και άλλων Ευρωπαίων, όπως του επιτρόπου Σεμέτα.
Το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% αποτελεί κεντρικό θέμα για τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, που έχουν στο μυαλό τους την εναλλακτική πρόταση της πειραματικής μείωσής του, έστω για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι, αν αποδώσει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, θα τονωθεί η αγορά, θα εισπράξει περισσότερα το Δημόσιο και τον Σεπτέμβριο θα έχει περισσότερα επιχειρήματα για να ζητήσει να παραμείνει μειωμένος.
Ν. Ελευθερόγλου - Δημοκρατία
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top