Διορία έως την ερχόμενη Τετάρτη να προσκομίσουν τις άδειες της Ελληνικός Χρυσός για τις εργασίες που υλοποιούνται στο δάσος των Σκουριών στον Κάκαβο έδωσαν χθες στις αστυνομικές Αρχές οι κάτοικοι της περιοχής, που αντιδρούν στην επένδυση. Οι αντιδρώντες -μεταξύ των οποίων και η γνωστή συγγραφέας του βιβλίου «Δόγμα του σοκ» και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν, η οποία γυρίζει ντοκιμαντέρ για τις Σκουριές- έφτασαν χθες το πρωί στο Χονδρό Δέντρο υπό βροχή. Μια μικρή ομάδα εκπροσώπων τους προχώρησε μέχρι λίγο πριν από το όρυγμα, όπου συνάντησε δυνάμεις των ΜΑΤ που έκλειναν τον δρόμο. Εκεί έγινε μια συζήτηση σε χαμηλούς τόνους, κατά την οποία και τέθηκε εκ νέου το θέμα των αδειών για τις εργασίες στην περιοχή και τις οποίες οι κάτοικοι θεωρούν παράνομες. «Μιλήσαμε με τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν εκεί και τους δώσαμε μια διορία έως την Τετάρτη το μεσημέρι, για να δούμε τις άδειες της εταιρίας, κάτι που ζητάμε όλο τον τελευταίο καιρό. Τους θέσαμε...
προ των ευθυνών τους και τους ενημερώσαμε πως από κει και πέρα δεν θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί» σημείωσε στη «δημοκρατία» ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Τόλης Παπαγεωργίου. Οι επιτροπές αγώνα της Χαλκιδικής είχαν εδώ και μέρες προγραμματίσει τη νέα εξόρμηση στον Κάκαβο, ενώ το χθεσινό πρόγραμμα περιελάμβανε και κατασκήνωση στο Χοντρό Ραχώνι.
Εν τω μεταξύ, το Σάββατο παραγωγοί της Χαλκιδικής -στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Ανοικτού Δικτύου για την απευθείας διάθεση προϊόντων στη Θεσσαλονίκη- διέθεσαν ντόπια προϊόντα στους Θεσσαλονικείς στο πάρκο Ξαρχάκου, σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι η περιοχή τους μπορεί να ζήσει από την πλούσια αγροτική παραγωγή της, η οποία δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο. Πανό με συνθήματα όπως «Πλούτος είναι οι άνθρωποι και τα αγαθά που η φύση μας προσφέρει» και «Οχι στην εξόρυξη χρυσού» έκαναν αισθητή την παρουσία τους στον χώρο. Στο κάλεσμα των παραγωγών ανταποκρίθηκε πολύς κόσμος που δοκίμασε και αγόρασε προϊόντα, από τυρί και λάδι μέχρι μέλι, το οποίο οι επισκέπτες, πέρα από τις συσκευασίες, είχαν την ευκαιρία να το δουν και μέσα στις κερήθρες. Παράλληλα με τη διάθεση των προϊόντων πραγματοποιήθηκε και ενημέρωση για τον αγώνα των κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής κατά της επένδυσης.
Μαρία Μαθιοπούλου - Δημοκρατία
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top