Ανατρέποντας ακόμα και τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), το υπουργείο Εργασίας επιμένει να «πανηγυρίζει» για αύξηση στις προσλήψεις, όταν η ανεργία βρίσκεται επίσημα στο 27%. Ενώ τον Φεβρουάριο οι άνεργοι έφτασαν τα 1.320.189 άτομα, περισσότεροι κατά 11.663 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο, το σύστημα «Εργάνη» καταγράφει μια ελάχιστη αύξηση κατά 281 άτομα των απολύσεων σε σχέση με τις προσλήψεις. Μια πορεία όμως που αντιστρέφεται πλήρως τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε τον Μάιο να έχουν καταγραφεί 55.729 περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις, ενώ στο πεντάμηνο το νούμερο αυτό αυξάνεται στις 76.193 θέσεις εργασίας.
Αναλύοντας τους πίνακες που συνοδεύουν τα στοιχεία από το σύστημα «Εργάνη» φαίνεται ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας προκύπτει κυρίως σε επαγγελματικούς κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό. Είναι πιθανό, σε ένα μεγάλο ποσοστό, να πρόκειται για περιπτώσεις εποχικής απασχόλησης που έχουν μειωμένες αποδοχές, προσφέροντας συγκεκριμένες τουριστικές υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα...
οι παραπάνω θέσεις εργασίας στο πεντάμηνο επιμερίζονται ως εξής: σε ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα 34.072 θέσεις, σε εστιατόρια 12.326 θέσεις, σε δραστηριότητες παροχής ποτών 3.021 θέσεις, σε καταλύματα διακοπών και σύντομης διαμονής 2.602 θέσεις και σε ενοικίαση και εκμίσθωση αυτοκινήτων και ελαφρώς μηχανοκίνητων οχημάτων 1.310 θέσεις εργασίας. Αλλες 5.268 θέσεις επιμερίζονται σε μη εξειδικευμένα καταστήματα του λιανικού εμπορίου που πωλούν ποτά, τρόφιμα ή καπνό (1.150), σε ταξιδιωτικά πρακτορεία (1.094), σε δραστηριότητες συναφείς με αεροπορικές μεταφορές (1.036), σε γραφεία οργανωμένων ταξιδίων (1.004) και σε γενικές δραστηριότητες Δημόσιας Διοίκησης (984).
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σχολίασε με δήλωσή του ότι «το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων είναι το υψηλότερο μετά το 2008, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία». Βέβαια το σύστημα «Εργάνη» λειτουργεί από την αρχή του έτους και έτσι η σύγκριση με προηγούμενα έτη δεν είναι η πλέον αξιόπιστη. Παραδέχεται πάντως ότι «πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της πλέον επώδυνης διάστασης της κρίσης».


Δημοκρατία
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top