Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στην σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 την 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, την συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς». Στις 18 Μαΐου κάθε χρόνο η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2013, η Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 19 Μαΐου Συναυλία με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων… μετά μουσικής», στο περιστύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας. Το Σύνολο Μουσικής Δωματίου της Πατραϊκής Μαντολινάτας θα παρουσιάσει αυθεντικά έργα του 20ου αιώνα για σύνολα νυκτών εγχόρδων από την Ιρλανδία, την Ιαπωνία, τη Βόρεια και Λατινική Αμερική, την Ισπανία, την Τουρκία, και την Ελλάδα.
Το μαντολίνο και τα νυκτά έγχορδα αυτής της οικογένειας ήταν επί αιώνες...
από τα πιο δημοφιλή και σημαντικά όργανα στην Ευρώπη. Ξεχώρισαν την περίοδο της Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Τα χρόνια αυτά το μαντολίνο απέκτησε σπουδαίο ρεπερτόριο και δικιά του τεχνική παιξίματος. Καταξιωμένοι συνθέτες όπως οι Scarlatti και Vivaldi στην περίοδο Μπαρόκ και Mozart, Beethoven και Hummel στην Κλασική περίοδο, συνέθεσαν έργα ειδικά για μαντολίνο. Στην Ρομαντική περίοδο εξελίσσεται και εμπλουτίζεται σημαντικά. Τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, το κλασικό μαντολίνο χαίρει μιας ευρύτατης αναγέννησης, άνθησης και εξέλιξης. Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των νέων ορχηστρών νυκτών εγχόρδων και των νέων σολίστ μαντολίνου που εκτελούν έργα από το ένδοξο παρελθόν αλλά και έργα συγχρόνων συνθετών, οι οποίοι ολοένα και περισσότερο γράφουν για μαντολίνο.
Το Σύνολο Μουσικής Δωματίου της Πατραϊκής Μαντολινάτας δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 στα πλαίσια των σπουδών κλασικού μαντολίνου και κιθάρας της Πατραϊκής Μαντολινάτας. Σκοπός του είναι η ανάδειξη του παραπάνω ρεπερτορίου.  
Σύνολο Μουσικής Δωματίου Πατραϊκής Μαντολινάτας:
Υπεύθυνη: Ana Belen Tejedor de la Iglesia
1α Μαντολίνα: Ana Belen Tejedor de la Iglesia, Μαριβάσια Κολλιοπούλου
2α Μαντολίνα: Αθηνά Κουβεριανού, Παναγιώτα Πούλιου
Μαντόλα: Ιωάννα Χατζάκη
Κιθάρα: Γεωργία Χονδρού

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top