Πριν από 42 χρόνια δημιουργήθηκε το «κλαμπ της Ρώμης» για να μελετήσει την εξέλιξη του πληθυσμού της Γης. .Στο «κλαμπ» συμμετείχαν επιστήμονες, βιομήχανοι, πολιτικοί και αρκετοί νομπελίστες. Όλοι αυτοί προειδοποιούσαν για τις αρνητικές επιπτώσεις από την υπερβολική αύξηση του πληθυσμού. Έκτοτε, με την πολιτική του «ενός παιδιού» στην Κίνα και με τη δραματική μείωση των γεννήσεων στο δυτικό κόσμο η κατάσταση βελτιώθηκε. Παραμένουν όμως προβλήματα σε αρκετές περιοχές ιδιαίτερα μετά την αποτυχία των πολιτικών στην Ινδία, καθώς και στην Αφρική. Ειδικότερα για την Αφρική, η Υπηρεσία Πληθυσμού του ΟΗΕ προβλέπει ότι θα διπλασιαστεί ο πληθυσμός της στα επόμενα 40 χρόνια από 1 δισεκατομμύριο άτομα σε 2 δισεκατομμύρια. Η μόνη ήπειρος, κατά τον ΟΗΕ, που θα έχει μείωση πληθυσμού μέχρι το 2050 θα είναι η Ευρώπη.
Σε μερικές δυτικές χώρες την τελευταία δεκαετία παρατηρείται ανησυχητική μείωση του πληθυσμού. Για το λόγο αυτό κάποιες χώρες (Γαλλία, Σκανδιναβικές Χώρες, ΗΠΑ, Ρωσία) έλαβαν μέτρα σε πολλά επίπεδα, οικονομικά και κοινωνικά, διευκολύνοντας τον οικογενειακό προγραμματισμό. Έτσι η τάση αυτή έχει ανασταλεί.
Στη Νότια Ευρώπη (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) η μείωση του πληθυσμού είναι ακόμα μεγαλύτερη από τις παραπάνω χώρες. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα το ουσιαστικό για το φλέγον αυτό ζήτημα. Οι κοινωνίες της Νότιας Ευρώπης ασχολούνται με την καθημερινότητά τους, στοχεύοντας στην περαιτέρω ανύψωση των καταναλωτικών τους συνηθειών. Φαίνεται να αγνοούν το πρόβλημα και να αδιαφορούν για τις μελλοντικές γενεές. Η συμπεριφορά αυτή έχει οδηγήσει, μεταξύ άλλων, και στην τρέχουσα δημοσιονομική κρίση. Δηλαδή, η παρούσα γενεά καταναλώνει δανειζόμενη εις βάρος των μελλοντικών γενεών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ καθώς και με το Ινστιτούτο Max Planck της Γερμανίας, για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, εδώ και 15 χρόνια, οι γεννήσεις είναι λιγότερες από τους θανάτους. Για καθεμία γυναίκα αντιστοιχούν γεννήσεις 1,3 παιδιών, γεγονός που οδηγεί σε μείωση του πληθυσμού. Για να παραμείνει ο πληθυσμός σταθερός απαιτούνται γεννήσεις 2,1 παιδιών από κάθε γυναίκα, αριθμός που ίσχυσε για τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.
Εάν ο ρυθμός των γεννήσεων (1,3 παιδιά ανά γυναίκα) παραμείνει σταθερός, προβλέπεται τεράστια μείωση των αντίστοιχων γηγενών πληθυσμών μέχρι το τέλος του αιώνα. Δηλαδή, προβλέπεται ότι...
σε 90 χρόνια αυτοί οι πληθυσμοί των χωρών της Νότιας Ευρώπης θα μειωθούν κατά 83%. Ειδικότερα για τους Ιταλούς, αναμένεται ότι ο πληθυσμός τους, στο τέλος του αιώνα, θα πλησιάζει τα 10 εκατομμύρια με το σημερινό ρυθμό γεννήσεων.
Η μείωση αυτή, όσον αφορά την Ελλάδα, σημαίνει ότι οι Έλληνες το 2100 θα είναι γύρω στα 2 εκατομμύρια. Στον αριθμό αυτό δεν έχει συμπεριληφθεί η αρνητική επίπτωση της μετανάστευσης των Ελλήνων λόγω οικονομικής κρίσης, γεγονός που ήδη παρατηρούμε.
Οι προβλέψεις για το συνολικό πληθυσμό της Ελλάδας στα τέλη του αιώνα κυμαίνονται γύρω στα 15 εκατομμύρια. Δηλαδή, οι αλλογενείς κάτοικοι της Ελλάδας θα αποτελούν περίπου το 85% του πληθυσμού της χώρας.
Εάν τίποτα δεν αλλάξει, είναι προφανές ότι σε τρεις γενεές δεν θα υπάρχει Ελλάδα όπως τη γνωρίζουμε. Όμως και νωρίτερα, σε 30-40 χρόνια, δεν θα υπάρχει η ελληνική οικογένεια. Δεν θα υπάρχουν ούτε αδέρφια ούτε ξαδέρφια ούτε θείοι και θείες.
Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, έχει ήδη καθυστερήσει. Πρέπει να σημάνει συναγερμός και, πάνω απ’ όλα, πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα αυτό είναι πολύ σοβαρότερο από την οικονομική κρίση. Είναι πρόβλημα ύπαρξης της ίδιας της Ελλάδας και όχι πρόβλημα του κατά πόσο θα είναι πλουσιότεροι ή φτωχότεροι οι Έλληνες.
Όπως είναι προφανές, το θέμα είναι εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο. Πρέπει να σκεφτούν και να κινητοποιηθούν όλοι οι Έλληνες τόσο της χώρας όσο και οι ομογενείς του εξωτερικού. Πρέπει να κινητοποιηθούν τα κόμματα, τα πανεπιστήμια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, η Εκκλησία και ολόκληρη η κοινωνία.
Όλοι οι γνωστοί αρχαίοι Έλληνες σοφοί είχαν εμπεριστατωμένα ασχοληθεί με το θέμα αυτό. Πρέπει να ξαναδούμε τις προτάσεις του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη και να εξετάσουμε τις λύσεις που έδωσαν οι άλλες χώρες, και κυρίως οι Σκανδιναβικές. Η αδιαφορία και ο ωχαδερφισμός πρέπει αμέσως να παραμεριστούν. Ήδη έχουμε καθυστερήσει πολύ και τα αποτελέσματα της απραξίας μας θα είναι σύντομα ολέθρια.

1 σχόλια :

Ανώνυμος είπε... 26 Ιουνίου 2013 - 3:24 μ.μ.

Να αγιάσει το στόμα τους στο κλαμπ της ρώμης το 1971 επίσης ξέρω μια παρόμοια παγκόσμια προβλεψη της ίδιας δεκαετίας με το κλαμπ της ρώμης που λέει οτι δεν θα χωράμε στον πλανήτη γη στα μέσα του 21ο αιώνα.Το ότι μειώθηκαν οι γεννήσεις στις δυτικές χώρες του κόσμου και η πολιτική του ενός παιδιού στην κίνα αυτο δεν πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό διότι με τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων οι πληθυσμοί οδηγούνται σε γήρανση με την πάροδου του χρόνου και αυτό καταστρέφει τα ασφαλιστικά ταμεία και σε ραγδαία σιρρύκνωση του εργατικού δυναμικού και ραγδαία αύξηση στις δαπάνες υγείας όποτε θα επιβραδύνεται συνεχώς η οικονομία των δυτικών χωρών ακόμα και τις κίνας μετα το 2020 θα γερνάει με ανάλογες επιπτώσεις σε μια οικονομία που μόλις έχει αρχίσει να ανθίζει.Πρέπει να ξέρουμε ότι μόνο η ελλάδα αν είχε τα ποσοστά γεννήσεων του 1975 τώρα θα ήταν πάνω απο 18.000.000 και αν είχε της δεκαετίας του 60 25.000.000 και 25.000.000 δεν θα χωράμε ούτε στην κορυφή του ολύμπου οι γεννήσεις στην ευρώπη την δεκαετία του 60 στις περισσότερες χώρες ξεπερνούσε το 2,1 παιδια ανα γυναίκα και δεν ήταν λίγες που ξεπερνούσε ακόμα και τα 2,7 με αυτα τα ποσοστά γεννήσεων τώρα η ευρώπη θα είχε διπλάσιο πληθυσμό απο αυτο που έχει η κίνα 1.340.000.000 η ευρώπη θα ήταν 2.400.000.000 και η κίνα θα ήταν 6.000.000.000 και τώρα με την υπογεννήτικότητα είναι 7.000.000.000 όλη η γή και θα φτάσει σύμφωνα με τον ΟΗΕ τα 9.000.000.000 το 2050 με τα παλιά ποσοστα γεννήσεων θα έφτανε τα 25.000.000.000.Για αυτο αν προσπαθήσουν να αυξήσουν τις γεννήσεις όλα τα δυτικά κράτη και αφαιρέσουν τον περιορισμό γεννήσεων στην κίνα για τους λόγους που εξήγησα παραπάνω. Ξέρανε τότε στο κλάμπ της ρώμης και η άλλη παγκόσμια πρόβλεψη της ίδιας εποχής.Μονο οι γεννήσεις στην ελλάδα πριν το 1981 που ξεκίνησε υπογεννήτικότητα ηταν έως το 1980 148.000 γεννήσεις στους 110.000 θανάτους και το το 1970 164.000 γεννήσεις στους 110.000 θανάτους.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ 19 ΑΙΩΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΚΌΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 60 ΜΟΝΟ ΟΙ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΠΛΑΣΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΥΠΟΓΓΕΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2025 ΜΕΤΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΓΛΗΤΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟ

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top