Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ανοιχτές σε ειλικρινείς και αξιόπιστες διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση, αλλά η μπάλα είναι στο γήπεδο της Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, καλώντας τη Βόρεια Κορέα να κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση των συνομιλιών.
Στη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο, ο κ. Κέρι ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες είχε εκτενείς συνομιλίες με τους ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Κίνας, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας και θα μιλήσει σήμερα με τον πρωθυπουργό Άμπε.
«Ένα πράγμα είναι βέβαιο. Είμαστε ενωμένοι Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με το επικίνδυνο πυρηνικό πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας που απειλεί όχι μόνο τους γείτονες της, αλλά και τον ίδιο της το λαό», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο κ. Κέρι πάντως επαναλαμβάνοντας την αμερικανική «προσφορά» για διάλογο προς...
...την Πιονγκγιάνγκ, προειδοποίησε ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει «να κάνει σημαντικά βήματα για να δείξει ότι αφενός τιμά τις δεσμεύσεις της και αφετέρου ότι συμμορφώνεται με τους διεθνείς νόμους και κανόνες».

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται στο Τόκιο τον τρίτο και τελευταίο σταθμό της ασιατικής περιοδείας του. Αρχικά επισκέφτηκε την Σεούλ - όπου επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της Ουάσιγκτον στη Νότια Κορέα- και κατόπιν το Πεκίνο.
Η δύση εκφράζει ανησυχία ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να προχωρήσει σε πυραυλική δοκιμή σήμερα Δευτέρα 15 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ- Σουνγκ, παππού του σημερινού ηγέτη, Κιμ Γιονγκ-Ουν.

naftemporiki.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top