Στο πρώτο μέρος του non paper παρουσιάζονται στοιχεία για το πώς ο Γιώργος Παπανδρέου μέσα σε τρεις μήνες ξόδεψε συνειδητά δέκα δισ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 και πως φούσκωσε το έλλειμμα:
α) Το έλλειμμα του 2009 εσκεμμένως αυξήθηκε από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου στο 13,6% του ΑΕΠ με πολύ συγκεκριμένους τρόπους, που περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω.
Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Παπανδρέου ξόδεψε συνειδητά αυτά τα 10 δισ. στο τελευταίο τρίμηνο του 2009. Στόχος της ήταν να αυξήσει το έλλειμμα στο 12,7% του ΑΕΠ, να κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία και ταυτόχρονα να διευκολύνει την προσπάθεια μείωσής του την επόμενη χρονιά. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τον Οκτώβριο, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε την εκτίμηση για έλλειμμα 12,7% στο τέλος του χρόνου, συμπεριέλαβε δαπάνες τις οποίες τελικά δεν έκανε. Για παράδειγμα, είχε υπολογίσει να πληρώσει 2,2 δισ. ευρώ για εξόφληση χρεών των νοσοκομείων, αλλά πλήρωσε μόνο 1,2 δισ. Το ίδιο έγινε με τις αμυντικές δαπάνες: Υπολόγισε 3,1 δισ. ευρώ, αλλά κατέβαλε 2,1 δισ. Το γεγονός ότι οι δαπάνες δεν υλοποιήθηκαν στο σύνολό τους σημαίνει ότι θα μπορούσαν εξαρχής να μην έχουν εγγραφεί - άρα και το έλλειμμα θα ήταν μικρότερο από το 12,7% του ΑΕΠ.
Αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι η κυβέρνηση φούσκωσε το έλλειμμα του 2009. Και ιδού αποδείξεις με συγκεκριμένα νούμερα:...

-Η κυβέρνηση το τελευταίο τρίμηνο του 2009 προχώρησε σε επιστροφές φόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τις πάγωσε από τον Ιανουάριο. Ακόμη και στο πρώτο εννεάμηνο του 2010 -και ενώ προηγήθηκαν έντονες διαμαρτυρίες από το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου- οι επιστροφές φόρων υπολείπονταν περίπου κατά 200.000.000 ευρώ σε σχέση με το 2009.
-Η κυβέρνηση το τελευταίο τρίμηνο του 2009, και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες του έτους, πλήρωσε 1,2 δισ. ευρώ για χρέη νοσοκομείων, χωρίς να κάνει την αναγκαία διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές για να περιορίσει αισθητά την οφειλή.
-Η κυβέρνηση το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 0,7 δισ. ευρώ.
-Η κυβέρνηση το τελευταίο τρίμηνο του 2009 δαπάνησε 0,5 δισ. ευρώ για την πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης.
-Η κυβέρνηση το τελευταίο τρίμηνο του 2009 μετέθεσε για το 2010 την είσπραξη του ΕΤΑΚ που αναλογούσε στο 2009, ύψους 0,6 δισ. ευρώ.
-Η κυβέρνηση το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε κατά 0,2 δισ. τις δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε σχέση με τις ήδη αυξημένες προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας. Την ίδια στιγμή, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2010 περιέκοψε τις πληρωμές για το ΠΔΕ κατά 30,3% σε σχέση με το 2009, προκειμένου να εμφανίσει ότι το έλλειμμα μειώθηκε.
-Η κυβέρνηση το τελευταίο τρίμηνο του 2009 κατάργησε τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους (που επανέφερε αργότερα), την επιβολή φόρου στα λαχεία, στο ξυστό και τα σκάφη αναψυχής (που επίσης επανέφερε αργότερα), χάνοντας έτσι έσοδα 2,2 δισ. ευρώ.
-Η κυβέρνηση το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε τις δαπάνες για οδοιπορικά, τις λειτουργικές δαπάνες και προμήθειες του Δημοσίου κατά 0,7 δισ. ευρώ επιπλέον των δαπανών που θα έκανε αν διατηρούσε το. ρυθμό του πρώτου 9μήνου.
-Η κυβέρνηση το τελευταίο τρίμηνο του 2009 -και ενώ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για δήθεν κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού- έχασε κυριολεκτικά κάθε έλεγχο στα έσοδα. Η υστέρηση εσόδων στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2009 σε σχέση με το 2008 ήταν 1,1 δισ. ευρώ. Μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ, για να φτάσει στο σύνολο του έτους περίπου στα 3 δισ. ευρώ ! Δηλαδή, στο τελευταίο τρίμηνο οι απώλειες εσόδων ήταν διπλάσιες από ό,τι στο 9μηνο που κυβερνούσε τη χώρα η Ν.Δ. Αν η κυβέρνηση κατάφερνε να διατηρήσει τις, έστω και μη ικανοποιητικές κατά το ΠΑΣΟΚ, επιδόσεις της Ν.Δ. στο διάστημα που είχε την ευθύνη (αν, για παράδειγμα, δεν καθυστερούσε τρεις μήνες να τοποθετήσει γενικό γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών), τότε ο Προϋπολογισμός θα είχε επιπλέον έσοδα 1,7 δισ. ευρώ.
Το άθροισμα όλων των παραπάνω ισούται με 9,3 δισ. ευρώ. Η διαφορά ως τα 10 δισ. οφείλεται σε επιμέρους κονδύλια, όπως αυξημένες δαπάνες για τόκους, λιγότερα έσοδα από το φόρο κινητής τηλεφωνίας κ.ά. Αυτό είναι το δήθεν κρυφό έλλειμμα και είναι πλέον φανερό σε ποιον οφείλεται. Αντίθετα, το 2010 η κυβέρνηση έκοψε τις δαπάνες για το ΠΔΕ, περιόρισε τις επιστροφές φόρων κ.λπ., με αποτέλεσμα το έλλειμμα να εμφανίζεται μειωμένο. Στο ερώτημα αν είχαν ληφθεί αντίστοιχα μέτρα στο τέλος του 2009, η απάντηση δυστυχώς είναι ότι από τον Οκτώβριο ως και το τέλος του 2009 δεν υπήρξε ούτε ένα μέτρο περιορισμού του ελλείμματος. Υπήρξαν μόνο μέτρα που το αύξησαν. Σε αντίθεση με εμάς, που είχαμε δεσμευτεί πριν από τις εκλογές ότι θα λαμβάναμε πρόσθετα μέτρα, στο πνεύμα των εξαγγελιών και των μέτρων που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2009, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής.
Χωρίς αυτήν τη σκόπιμη παρέμβαση, το έλλειμμα του 2009 θα έκλεινε περίπου στο 8%-9% του ΑΕΠ.
β) Βεβαίως αργότερα, στη διάρκεια του 2010, μεθοδεύτηκε νέα αύξηση του ελλείμματος του 2009 στο ύψος του 15,4% του ΑΕΠ, με τον συνυπολογισμό σε αυτό των ΔΕΚΟ και άλλων δημόσιων οργανισμών, υπόθεση που βρίσκεται ήδη στην κρίση της Δικαιοσύνης, αφού μέλη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. κατηγορούν με ισχυρά στοιχεία τον επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου ότι αυθαίρετα αύξησε ακόμα περισσότερο το έλλειμμα, με τις γνωστές οδυνηρές για όλους συνέπειες.
γ) Χωρίς τη μεθοδευμένη αύξησή του, το έλλειμμα του 2009 θα εκινείτο περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα όμως είναι αυτό της Ιρλανδίας. Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της Ιρλανδίας για την περίοδο 2009-2014, το οποίο συζητήθηκε στο Ecofin τον Απρίλιο του 2010, προέβλεπε για το 2009 έλλειμμα 11,7% και για το 2010 11,6%. Είναι γνωστό ότι η τελευταία εκτίμηση της ιρλανδικής κυβέρνησης ανέβασε το έλλειμμα του 2010 στο 32%, δηλαδή σχεδόν σε τριπλάσια επίπεδα.
Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν επίσης ότι, λόγω της πρωτοφανούς τότε διεθνούς κρίσης, οι αποκλίσεις μεταξύ εκτιμήσεων και τελικών πραγματοποιήσεων ήταν φυσιολογικά μεγαλύτερες του συνήθους.
δ) Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του 2009 η κυβέρνηση της Ν.Δ.:
-Προειδοποίησε για τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις ήδη σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή στις 12 Φεβρουαρίου 2009, την οποία προκάλεσε η ίδια.
-Κάλεσε υπό τον τότε πρωθυπουργό τους πολιτικούς αρχηγούς σε συναντήσεις στις 5 Μαρτίου 2009 να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο έξι αρχών για να την οικονομική διαχείριση. Το πλαίσιο απερρίφθη, πρωτοστατούντος του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
-Ελαβε τρεις φορές περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα: στις 5/2/2009, στις 18/3/2009 και στις 25/6/2009. Τα μέτρα αυτά αντιμετωπίστηκαν με πρωτοφανή επιθετικότητα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου.
-Προκήρυξε εκλογές για τις 4/10/2009 με διακύβευμα την ανάγκη αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής. Η στάση αυτή, παρά την ακραία ανευθυνότητα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, προλείανε το έδαφος για την ακολουθητέα μετεκλογικά πολιτική, προοπτική που δυναμίτισε με προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση που προέκυψε.

ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top