Έρευνα απέδειξε πως η λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος διαταράσσεται από τα συνθετικά χημικά που βρίσκονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ευθύνονται για την παγκόσμια αύξηση των συγγενών ανωμαλιών, ορισμένων μορφών καρκίνου, μαθησιακών προβλημάτων στα παιδιά και νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ και την διενήργησε διεθνής ομάδα ακαδημαϊκών.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για μια "παγκόσμια απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί".
Η έκθεση επικεντρώνεται στους Χημικούς Ενδοκρινείς Διαταράκτες (EDC), ουσίες που δεν είχαν μελετηθεί πριν τη χρήση τους από τη βιομηχανία, φαίνεται όμως ότι μιμούνται τη δράση ορμονών όπως τα οιστρογόνα και επηρεάζουν τόσο τον άνθρωπο όσο και την άγρια ζωή.
"Είναι ξεκάθαρο ότι ορισμένα από αυτούς τους χημικούς ρύπους μπορούν να επηρεάσουν το ενδοκρινικό σύστημα και ενδέχεται επίσης να παρεμβαίνουν στις αναπτυξιακές διαδικασίες των ανθρώπων και ειδών άγριας ζωής" συμπεραίνουν οι επιστήμονες.

Οι πλέον ύποπτοι ορμονικοί διαταράκτες είναι η...
...δισφαινόλη Α ή BPA, το διαβόητο αυτό χημικό κάνει τα πλαστικά πιο σκληρά και χρησιμοποιείται κυρίως στις επενδύσεις των κονσερβών, σε πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και σε καλλυντικά και μπορεί να απορροφάται από τον οργανισμό.

Στην Ευρώπη η χρήση της δισφαινόλης έχει απαγορευτεί σε μπιμπερό και άλλα βρεφικά είδη.
Επίσης οι φθαλικοί εστέρε που χρησιμοποιούνται για τον αντίθετο λόγο, για να κάνουν δηλαδή τα πλαστικά πιο μαλακά και εύκαμπτα.
Περιέχονται σε παιχνίδια καθώς και σε αρώματα, αποσμητικά και καλλυντικά που απορροφώνται από τον οργανισμό.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι: "η μελέτη μας εξέτασε μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς πολλές εκατοντάδες ή και χιλιάδες χημικά με άγνωστες ιδιότητες χρησιμοποιούνται ευρέως σε κάθε είδους προϊόντα".
Επιπλέον, πολλές εταιρείες δεν κατονομάζουν ορισμένα από τα συστατικά που χρησιμοποιούν, ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις ενδεχόμενες αλληλεπιδράσεις των ορμονικών διαταρακτών.

radar.gr

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top