Σχεδόν παρακαλώντας τις τράπεζες να δώσουν χρήματα και τον επιχειρηματικό κόσμο να κάνει αιτήσεις, το υπουργείο Ανάπτυξης δημοσιοποίησε πρόσφατα ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η υλοποίησή του «κολυμπάει» στις γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθώς χρειάζονται περίπου 19 δικαιολογητικά, και βέβαια μόνο αναπτυξιακό περιβάλλον δεν θα δημιουργήσει.
Θα μοιράσουν 456.000.000 ευρώ για τη δημιουργία 4.000 θέσεων εργασίας, δηλαδή θα επιδοτήσουν με περίπου 114.000 ευρώ κάθε νέο εργαζόμενο στους τυχερούς που θα λάβουν τα παχυλά κονδύλια. Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 10.000 υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις από όλες τις περιφέρειες της χώρας στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού και του εμπορίου - υπηρεσιών.
Και ας πούμε ότι κάποιος πολύ μικρός επιχειρηματίας ορέγεται το «καρότο» της ενίσχυσης των επενδύσεων που κλιμακώνεται από 40% έως 60%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιφέρεια, και αποφασίζει να ασχοληθεί.
Υποθέτοντας ότι δεν αποθαρρύνεται από τα παθήματα...
των προηγούμενων «επιδοτούμενων» και ότι η επιχείρησή του ανήκει στους επιλέξιμους Κωδικούς Αναπτυξιακής Δραστηριότητας (ΚΑΔ), πέφτει πάνω στον «τοίχο» των δικαιολογητικών. Δώδεκα τον αριθμό, ή καλύτερα 12+7, γιατί στο τελευταίο (υποφάκελος τεκμηρίωσης) προτείνεται να υποβάλει και πρόσθετα στοιχεία. Μια απίστευτη χαρτούρα με προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα, που πρέπει να αξιολογηθεί και να εγκριθεί από επιτροπές και κόντρα επιτροπές, για να φτάσει ο υποψήφιος στην τράπεζα. Διότι πρέπει πρώτα να εγκριθεί το σχέδιο, για να πάει ο υποψήφιος επιδοτούμενος στην τράπεζα η οποία, αφού δει την έγκριση, υποτίθεται ότι θα του δώσει το δάνειο. Εχοντας δηλαδή υποστεί όλη αυτή την ταλαιπωρία, η τράπεζα μπορεί να μην του δώσει χρήματα (όπως συνηθίζεται τα τελευταία δύο χρόνια)!
Δηλαδή για άλλη μια φορά ένας κυκεώνας γραφειοκρατίας που «θρέφει» τη διαφθορά και το αποτέλεσμα μηδέν. Εκτός βέβαια από τους παρόχους υπηρεσιών που αναλαμβάνουν να «ετοιμάσουν» τους ογκωδέστατους φακέλους, και φυσικά τους διάφορους «αξιολογητές»...

Δημοκρατία
1 σχόλια :

Ανώνυμος είπε... 9 Φεβρουαρίου 2013 - 7:49 μ.μ.

ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙ Η ΛΟΥΛΟΥ, ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ;
ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΝΣΗΜΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ Ο ΦΛΟΥΦΛΗΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΖΩΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top