Tις περισσότερες φορές συζητάμε και προβληματιζόμαστε για ένα γεγονός, όταν αυτό έχει συμβεί ήδη. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την ασφάλεια του σπιτιού μας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων, που έπεσαν θύματα διάρρηξης και στη συνέχεια αποφάσισαν να επενδύσουν, αγοράζοντας συστήματα ασφαλείας, όπως μια καλή πόρτα, μια ενισχυμένη κλειδαριά ή ένα σύγχρονο σύστημα συναγερμού. Το news.gr, ως χορηγός επικοινωνίας στην 1η έκθεση Ασφάλειας και Προστασίας, Safety Expo 2013, αναζητάει τους τρόπους και σας προτείνει μεθόδους προστασίας της περιουσίας σας.
Σύμφωνα με τον Σπύρο Χαλκιά, έναν από τους δύο ιδιοκτήτες της εταιρείας παραγωγής προϊόντων ασφαλείας, "Νίκος και Σπύρος Χαλκιάς", αν αποφασίσει να μπει κάποιος στο σπίτι, θα μπει. “Για να αποφύγει κανείς την περιπέτεια αυτή, υπάρχουν διάφορα συστήματα ασφαλείας, ανάλογα με το χώρο μας. Άλλα συστήματα χρειάζεται μία έπαυλη, που απαιτεί έναν ολόκληρο στρατό για τη φύλαξή της, και άλλα ένα διαμέρισμα”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
“Σε ένα διαμέρισμα, ο κύριος τρόπος για να μπει κάποιος είναι η πόρτα. Μπορεί εμείς να έχουμε μία πόρτα ασφαλείας και να μην έχει το διπλανό διαμέρισμα. Έτσι, ο επίδοξος διαρρήκτης μπορεί να μπει στο χώρο μας, περνώντας από το μπαλκόνι του γείτονα στο δικό μας”, προσθέτει.

“Όταν έχουμε οροφοδιαμέρισμα, αν εξασφαλίζουμε ότι από τα πλαινά μπαλκόνια δεν μπορεί να περάσει κάποιος και ο μοναδικός τρόπος πρόσβασης είναι η πόρτα, επιλέγουμε μία πόρτα βαρέως τύπου κλάσης 4, η οποία είναι η πιο ενισχυμένη, προσέχοντας, ώστε το προϊόν να είναι πιστοποιημένο. Υπάρχουν πιστοποιήσεις, είτε από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο ή από άλλους διεθνείς φορείς, βασισμένες σε μετρήσεις, που αφορούν στην ασφάλεια και στην πυρασφάλεια μιας πόρτας”, επισημαίνει ο κύριος Χαλκιάς. Τα πιστοποιητικά διαπερατότητας βεβαιώνουν το...
...κατά πόσο μπορεί να μπει νερό ή πόσο εύκολα μπορεί να ξηλωθεί η πόρτα με βαριοπούλα και λοστό.

Διάρρηξη με παραβίαση της κλειδαριάς
Η διάρρηξη της κλειδαριάς είναι μία άλλη κατηγορία, σύμφωνα με τον κύριο Χαλκιά. Πέρα από τη θωράκιση της πόρτας, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν οι κλειδαριές τελευταίας τεχνολογίας με τοποθέτηση ρομποτικού αφαλού. “Αυτός δεν έχει μέσα ελατήρια, αλλά λειτουργεί με χρονόδισκο και μπίλια , κάτι που σημαίνει ότι είναι 100% μηχανικός και παίρνει την εντολή από ένα και μοναδικό κλειδί για να ανοίξει. Σε κάθε περίπτωση, σε αυτές τις κλειδαριές δεν μπορεί να βγει αντικλείδι. Οι χρονόδισκοι, που βρίσκονται μέσα, παίρνουν εντολή και περιστρέφονται, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε ατσάλινο κύλινδρο για περισσότερη ασφάλεια”, εξηγεί.
Για όσους επιθυμούν μεγαλύτερη ασφάλεια, υπάρχει το σύστημα προστασίας του κυλίνδρου – defender -, το οποίο δεν επιτρέπει στο διαρρήκτη να σπάσει τον κύλινδρο της κλειδαριάς, παραβιάζοντας την πόρτα.
Τρόποι διάρρηξης
Παραδοσιακά, οι τρόποι που επιλέγει κάποιος να εισβάλει στο χώρο μας, είναι αρκετοί, και κάποιες φορές είναι μακριά από τον κοινό νου. Το αστυνομικό δελτίο κατα καιρούς, άλλωστε, έχει “παρουσιάσει” διάφορες από τις εμπνεύσεις κάποιων, οι οποίοι επέλεξαν να ληστέψουν ένα σπίτι ή μια επιχείρηση.
Οι βασικότεροι, όπως λέει ο κύριος Χαλκιάς, είναι:
-Παραβίαση της κλειδαριάς με χρήση σπρέι ή διαρρηκτικών εργαλείων.
- Το “άνοιγμα κονσέρβας” - όπως λέγεται στην κωδικοποιημένη γλώσσα των διαρρηκτών – για την παραβίαση της κλειδαριάς. Με ένα ψαλίδι κοπής μετάλλων, παραβιάζουν μία κλειδαριά με ελαφρή θωράκιση, κόβοντας περιμετρικά το πλαίσιό της και βγάζοντάς τη από τη θέση της.
-Ένας ακόμα τρόπος είναι όταν επιλέγουν να γκρεμίσουν την κάσα της πόρτας από τον τοίχο, κάτι που με ένα καλό λοστό μπορούν να πετύχουν.
-Η παραδοσιακή μέθοδος με τη χρήση γρύλου.
-Με αντικλείδι, καθώς, ειδικά το παραδοσιακό μεγάλο κλειδί, τύπου χρηματοκιβωτίου, δεν εγγυάται καμία ασφάλεια.
Λύσεις προστασίας
“Επιλέγουμε μία επιχείρηση, η οποία έχει τα εχέγγυα να προσφέρει πιστοποιήσεις, ενώ διατηρεί παράλληλα μία καλή φήμη στην αγορά. Αυτές οι εταιρείες είναι πολλές. Αυτό, που έχει σημασία, είναι η πόρτα να έχει τη δυναμική μιας θωρακισμένης πόρτας. Το πάχος της λαμαρίνας και της θωράκισης της πόρτας έχουν μεγάλη σημασία”, τονίζει ο κύριος Χαλκιάς.
Επιπλέον, μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει μπάρες προστασίας, οι οποίες είναι ατσάλινες σε διάφορα σχέδια. Η μπάρα περνάει μέσα από δύο δαγκάνες βαρέως τύπου, οι οποίες τοποθετούνται στον τοίχο. Όπως λέει ο κύριος Χαλκιάς, το ζήτημα, εκτός από την προστασία, εστιάζεται και στον ψυχολογικό παράγοντα, καθώς κάποιος νιώθει περισσότερο ασφαλής, βλέποντας μια μπάρα στο σπίτι του. Το κόστος για μία μπάρα ξεκινάει από 250 έως και 300 ευρώ.
“Η πόρτα έχει τρεις κλάσεις. Την 2 την 3 και την 4. Στα καινούργια σπίτια τοποθετείται η κλάση 2 από τους κατασκευαστές, που είναι και η οικονομικότερη λύση. Αν κάποιος αποφασίσει να διαρρήξει μία πόρτα, αυτό που έχει από κει και ύστερα σημασία είναι το πόσο χρόνο θα χρειαστεί. Ακόμα και η πιο βαριά πόρτα ανοίγει”, αναφέρει ο κύριος Χαλκιάς.
Τι πρέπει να διαθέτει μια καλή πόρτα
Η κλάση 4 πρέπει να έχει διπλή θωράκιση, κάθετες και οριζόντιες δοκούς, να έχει τη διαρρηκτική προστασία κλειδαριάς με υψηλή αντοχή και διπλό καταπέλτη. Ο καταπέλτης εξασφαλίζει ότι σε πιθανή απόπειρα διάρρηξης – αν κάποιος βγάλει τον αφαλό και στη συνέχεια περιστρέψει το μύλο για να ξεκλειδώσει την πόρτα – πέφτει ένα δόντι και μπλοκάρει το μύλο, με αποτέλεσμα η πόρτα να παραμένει κλειδωμένη.
“Τα σημεία κλειδώματος δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο. Μϊα πόρτα ακόμα και αν έχει 10 ή 20 σημεία κλειδώματος μπορεί να παραβιαστεί. Αυτό που έχει σημασία είναι τα σημεία να πιάνουν περιμετρικά”, λέει ο κύριος Χαλκιάς.
Η πιο οικονομική πόρτα στην αγορά κοστίζει 600 με 700 ευρώ με απλά πόμολα και luminate επενδύσεις, με θωράκιση κλάσης 2. Με επενδύσεις λουστραριστές κλάσης 3 ξεκινάει από 700 και φτάνει τα 1000 ευρώ. Η κλάση 4 κοστίζει 1000 με 1200 ευρώ και ανάλογα με τα αξεσουάρ ανεβαίνει και η τιμή.
Οι πόρτες εξωτερικού χώρου χρησιμοποιούν πάνελ αλουμινίου στη θωρακισμένη, είτε μεταλικά και ανοξείδωτα στοιχεία για προστασία από τη διάβρωση, ή ακόμα και μασίφ ξύλο. Το κόστος αυξάνεται από 300 έως και 700 ευρώ, ανάλογα τα συστατικά που θα επιλέξει κάποιος για την αντιδιαβρωτική προστασία της κεντρικής πόρτας εισόδου.

news.GR

1 σχόλια :

dmsystems είπε... 10 Μαΐου 2013 - 12:53 μ.μ.

Ο βαθμός ασφάλειας ενός χώρου αυξάνεται με την προσθήκη μέτρων τα οποία δυσκολεύουν την πρόσβαση προς αυτόν. Επίσης και η αποτροπή εύκολων τρόπων διάρρηξης επίσης ανεβάζει το βαθμό ασφαλείας. Τα συστήματα ασφαλείας (συναγερμοί - κάμερες) ανεβάζουν σημαντικά το βαθμό ασφάλειας ενός χώρου αφού λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς την σηματοδότηση και καταγραφή - παρακολούθηση του χώρου ενό μπορεί να συνδεθούν με κέντρο λήψης σήματων για άμεση επέμβαση στο χώρο.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top