«Λάθος, ποιο λάθος;» λέει τώρα η κυβέρνηση, που υπέστειλε άρον άρον το αίτημα για αλλαγή των όρων του Μνημονίου με αφορμή τις δηλώσεις στελεχών του ΔΝΤ. Την όπισθεν σηματοδότησαν με ταυτόχρονες σχεδόν δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Την ίδια ώρα με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup ο επίτροπος Οικονομίας της Ε.Ε. Ολι Ρεν υποστήριζε ότι η συζήτηση για τους πολλαπλασιαστές όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά «μπορεί να πλήξει την εμπιστοσύνη την οποία οικοδομήσαμε με επίπονες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια σε πολλές συνεδριάσεις που διήρκεσαν ως αργά τη νύχτα»! Mάλιστα, ο Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, εμφανίστηκε κατηγορηματικός και έκανε λόγο για «λανθασμένες εντυπώσεις» και παρερμηνέια των δηλώσεων Μπλανσάρ. Μετά την ψυχρολουσία αυτή αναμενόμενες ήταν οι δηλώσεις που ακολούθησαν.
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Γιάννης Στουρνάρας έκλεισε με τη σειρά του το θέμα του πολλαπλασιαστή, αλλά άνοιξε ζήτημα με απολύσεις στο Δημόσιο, δηλώνοντας ότι «αυτήν τη στιγμή δεν μιλάμε για απολύσεις».
Αναφερόμενος στο θέμα του λάθους του ΔΝΤ, ο κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι δεν υπάρχει περιθώριο διόρθωσης, προσθέτοντας ευθυγραμμισμένος με την άποψη Ρεν ότι...
«εμμένουμε στους στόχους που έχουμε θέσει. Δεν αμφισβητούμε τους στόχους». Παράλληλα συμπλήρωσε: «Εγώ έθεσα το θέμα εκεί. Ζήτησα να πάρουν θέση. Ο κ. Ρεν πήρε θέση. Ζήτησα να πάρουν κοινή θέση όμως. Και το ΙMF και η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν».
Η συγχορδία συνεχίστηκε χθες και στη Βουλή, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε γραμμή τρόικας, «αθώωσε» το ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι οι λάθος πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ δεν αναιρούν την ανάγκη της δημοσιονομικής προσπάθειας. Κατά τη διάρκεια επεξεργασίας του επικαιροποιημένου Μεσοπροθέσμου, μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι η όλη συζήτηση που έχει δημιουργηθεί περί του λάθος του ΔΝΤ δεν αφορά την εφαρμοζόμενη «συνταγή», αλλά έχει κυρίως να κάνει με την ένταση και τον χρόνο προσδιορισμού της! Συνεχίζοντας μάλιστα την… υπεράσπιση, είπε ότι το λάθος του ΔΝΤ δεν έχει να κάνει με τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, που θα κόβονταν ούτως ή άλλως.
Νίκος Ελευθερόγλου


Δημοκρατία
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top