Σταϊκούρας: Διπλές μειώσεις στις συντάξεις, περικοπές στα μερίσματα και βλέπουμε…

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε σε άτυπη ενημέρωση πώς οι διπλές μειώσεις στις συντάξεις των αποστράτων αξιωματικών των Ένοπλων Δυνάμεων που φθάσουν συνολικά σε ποσοστό 35%-38% δεν μπορούν να αποφευχθούν. «Δεν μας προκύπτει επανεξέταση του θέματος», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Έτσι, τόσο ψυχρά και αδιάφορα για τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα, στερήθηκαν τις οικογένειες τους και επί χρόνια κατέβαλαν ως ήταν υποχρεωμένοι τις εισφορές τους.
Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στο θέμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πώς αν δεν περικοπεί επιπλέον το μέρισμα που δίδεται στους δικαιούχους, τότε το Ταμείο δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος του προς το Δημόσιο που ανέρχεται στο ποσό των 137 εκατομμυρίων ευρώ (συνολικά το χρέος του ΜΤΣ υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ). Συστήνει περικοπές όταν το μέρισμα έχει καταντήσει φιλοδώρημα και κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα καταβληθεί. Σαφώς και φέρουν ευθύνες και οι διοικήσεις...
για την οικονομική κατάρρευση του Ταμείου, που πρέπει να καταλογιστούν, όπως και στους πολιτικούς που ξεπούλησαν την περιουσία του ΜΤΣ. Μέχρι τώρα όμως κανείς δεν έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.
Ο κ. Σταϊκούρας φέρεται ότι παρέλαβε τη σκυτάλη από τον προϊστάμενο του κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση πώς δεν πρόκειται να χαλαρώσει το πρόγραμμα. «Δεν μπορεί να υπάρξουν ελαφρύνσεις», είπε. Να πεθάνουν δηλαδή οι Έλληνες για να κερδοσκοπήσουν οι ξένοι δανειστές μας.
Ο κ. Στουρνάρας, στη λογική του αποφασίζω και διατάζω αδιαφόρησε για τα όσα του είπε στις 2 Ιανουαρίου (σε σύσκεψη παρουσία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας) ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος όσον αφορά στην τραγική κατάσταση του προσωπικού των Ένοπλων Δυνάμεων και αγνόησε τις επιστολές που του έστειλε ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κραυγαλέα αδικία σε βάρος των αποστράτων των Ένοπλων Δυνάμεων. Δεν αποκλείεται μάλιστα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ζητήσει και άλλες περικοπές εντός του 2013 για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς αν το πρόγραμμα δεν… βγαίνει.
Με τις επιστολές του προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε ζητήσει να εξεταστούν τρόποι ώστε να μην υπάρξουν διπλές μειώσεις στις συντάξεις των στρατιωτικών. Κι αυτό γιατί, η μείωση των αποδοχών των εν ενεργεία στρατιωτικών από 1ης Αυγούστου του 2012, με το νέο ειδικό μισθολόγιο, συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις συντάξεις των αποστράτων. Οι μειώσεις αυτές στις συντάξεις, όπως έχει υπολογισθεί, φθάνουν στο 15%-18%.
Πάνω σε αυτές τις μειώσεις, βάσει του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (Νόμος 4043/12) έρχονται να προστεθούν από τις αρχές του 2013 περικοπές που ξεκινούν από 5% για σύνταξη από 1.000 έως 1.500 ευρώ (10% είναι για συντάξεις από 1.500 έως 2.000 ευρώ και 15% από 2.000 έως 2.500 ευρώ) και φθάνουν στο 20% για σύνταξη από 3.000 ευρώ και πάνω. Οι τελευταίες πάντως είναι είδος, ήδη εξαφανισμένο.        
defencenet.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top