Ανάσα για έναν χρόνο στους δανειολήπτες που βρίσκονται στο «κόκκινο» και απειλείται η κατοικία τους, δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Στο ίδιο κείμενο παρατείνεται για άλλον έναν χρόνο το ειδικό καθεστώς που ισχύει σε ορισμένες επαγγελματικές και εμπορικές μισθώσεις.
Πιο συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες δίνεται και για το 2013 «απαγορευτικό» στις τράπεζες για διενέργεια πλειστηριασμών στην α' κατοικία, εφόσον αυτή δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, αλλά και των ακινήτων για οφειλές έως 200.000 ευρώ.
Η αναστολή των πλειστηριασμών ίσχυε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 και παρατείνεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2013.

Εξάλλου με άλλες διατάξεις της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, παρατείνεται για έναν χρόνο για τις καταγγελίες μισθώσεων που θα γίνουν ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 η ισχύς της διάταξης σύμφωνα με την οποία:...
...«Στις μισθώσεις διατηρητέων καθώς και στις περιπτώσεις που ο μισθωτής έχει παραιτηθεί από το δικαίωμα καταγγελίας, της μίσθωσης, μπορεί να αποχωρήσει από αυτήν καταβάλλοντας ως αποζημίωση στον ιδιοκτήτη ένα ενοίκιο.

Αποζημίωση
Η ίδια αποζημίωση (ενός ενοικίου) προβλέπεται ήδη από τη νομοθεσία για όλες τις εμπορικές μισθώσεις».
Στο σημείο αυτό και σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες αξίζει να υπογραμμιστεί ότι τον Ιανουάριο αναμένεται να είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση για τις ρυθμίσεις των ενυπόθηκων δανείων. Αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 35% από την 1η Ιανουαρίου του 2010.
Επιπλέον αφορά ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους. Τα δάνεια που υπάγονται αφορούν μόνο στην κύρια κατοικία του δανειολήπτη με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ και 200.000 ευρώ για πολύτεκνους.
Οι δανειολήπτες θα μπορούν να πληρώνουν για τέσσερα χρόνια μόνο τους τόκους.

e-go.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top