του Άγγελου Τσιγκρή - Δικηγόρου – Καθηγητή Εγκληματολογίας
Το έγκλημα στη χώρα μας αυξάνει με δραματικούς ρυθμούς. Μέσα σε ένα χρόνο διπλασιάστηκαν οι ένοπλες ληστείες, ενώ πρωτοφανή αύξηση καταγράφουν και όλοι οι υπόλοιποι ποιοτικοί και ποσοτικοί δέικτες του εγκλήματος.
Η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ελληνικής Αστυνομίας φθίνει καθημερινά. Τα περιπολικά δεν έχουν βενζίνη και ελαστικά. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα είναι πλέον ασφυκτικές.
Η ανασφάλεια των πολιτών έχει φτάσει σε ανησυχητικούς δείκτες. Οι Έλληνες αισθάνονται απροστάτευτοι.
Η χώρα μας βρίσκεται στο έλαιος ληστρικών επιθέσεων επικίνδυνων συμμοριών.
Το κράτος απουσιάζει. Η Ελλάδα θυμίζει ξέφραγο αμπέλι.
Μέχρι χθες μιλούσαμε για διαρρήξεις και ληστείες στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σήμερα έγιναν καθημερινότητα και στα χωριά.
Μέχρι χθες η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών ήταν σχεδόν αυτονόητη. Σήμερα αποτελεί ζητούμενο.
Μέχρι χθες οι Έλληνες εμπιστεύονταν την Αστυνομία. Σήμερα αυτο-οργανώνονται δημιουργώντας ομάδες αυτοπροστασίας.
Για το σχεδιασμό μιας ορθολογικής αντεγκληματικής πολιτικής είναι απαραίτητος ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, από φορέα επιβολής της κυβερνητικής πολιτικής, σε κατεξοχήν φορέα παροχής ασφάλειας σε όλους τους Έλληνες. Η μεταρρύθμιση στη δομή...
και την οργάνωση των σωμάτων ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων του Λιμενικού Σώματος και του ΣΔΟΕ. Η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους πολίτες, με το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η ποσοτική και ποιοτική καταγραφή της εγκληματικότητας στις πραγματικές της διαστάσεις, με τη δημιουργία Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής.
Υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης εγκληματικότητας στη χώρα μας. Απαιτείται, όμως, πρώτα και κύρια μια πολιτική κοινωνικής πρόληψης του φαινομένου και η απομάκρυνσή μας από το απόλυτα κατασταλτικό μοντέλο, το οποίο έχει αποτύχει διεθνώς.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η εγκληματικότητα θα πρέπει να καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια βελτίωσης των δεικτών κοινωνικής παθογένειας που ενδημούν στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, πρέπει να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες για να μειωθεί η ανεργία, κυρίως των νέων ανθρώπων, να αυξηθεί το βιοτικό και το εκπαιδευτικό επίπεδο των πολιτών, να αναβαθμισθεί το κοινωνικό κράτος, να δοθούν ευκαιρίες στους νέους και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς, να μειωθεί το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, να αμβλυνθούν οι ανισότητες, να ενσωματωθούν οι κοινωνικά αποκλεισμένες και οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού.
Κοντολογίς, πρέπει επιτέλους να οικοδομήσουμε μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης.
_____________________________________
Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει εκπρόσωπος της χώρας μας στο Δίκτυ Πρόληψης της Εγκληματικότητας της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top