Πριν από λίγες ημέρες ήταν η παγκόσμια ημέρα τραυλισμού. Ο αναγνώστης και φίλος του Πινακίου λογοθεραπευτής Μανώλης Μπουλάκης μας έστειλε 5 μύθους για τον τραυλισμό και στην συνέχεια μας παρέταξε την αλήθεια. Λέγοντας ‘τραυλισμός’ εννοούμε την επανάληψη συνήθως του αρχικού φθόγγου, συλλαβής ή και ολόκληρης της λέξης σε περιοδικά διαστήματα κατά την ομιλία. Η επανάληψη αυτή μπορεί να αντικατασταθεί από κόλλημα – σταμάτημα πλήρες, για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα (μπλοκάρισμα).Ο τραυλισμός (το κεκέδισμα) είναι ένα ιδιότυπο πρόβλημα λόγου, αφού η εμφάνισή του δεν είναι σταθερή. Δείτε τους μύθους αλλά και πως αυτοί καταρρίπτονται:...

Μύθος 1:
Οι άνθρωποι που τραυλίζουν δεν είναι έξυπνοι.
Πραγματικότητα : Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ νοημοσύνης και τραύλισμού.


Μύθος 2
: Η  νευρικότητα προκαλεί τραύλισμα.
Πραγματικότητα
: Η νευρικότητα δεν προκαλεί τραύλισμα. Ούτε θα πρέπει να υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι που τραυλίζουν έχουν την τάση να είναι νευρικοί, ανήσυχοι, φοβισμένοι ή ντροπαλοί. Έχουν το ίδιο ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών προσωπικότητας, όπως εκείνων που δεν τραυλίζουν.Μύθος 3: Ο  τραυλισμός μπορεί να "κολλάει" μέσω της μίμησης ή ακούγοντας ένα άλλο πρόσωπο να τραυλίζει.
Πραγματικότητα : Δεν μπορείς να "κολλήσεις" τραυλισμό. Κανείς δεν γνωρίζει τα ακριβή αίτια του τραυλισμού, αλλά η πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το οικογενειακό ιστορικό (κληρονομικότητα), η νευρομυική ανάπτυξη, το περιβάλλον του παιδιού και η δυναμική της οικογένειας συμβάλουν στην εκδήλωση του τραυλισμού.


Μύθος 4
: Να πεις σε κάποιον που τραυλίζει :".Σκέψου τι θέλεις να πεις πρώτα" ή "Πάρε μια βαθιά ανάσα πριν μιλήσεις".
Πραγματικότητα
:

Αυτή η συμβουλή κάνει το πρόσωπο που τραυλίζει πιο αμήχανο, προκαλώντας εντονότερο τραύλισμα. Πιο χρήσιμες  συμβουλές θα ήταν να ακούει υπομονετικά τον συνομιλητή του και έπειτα να μιλάει αργά και καθαρά.


Μύθος 5
:

Το στρες προκαλεί τραύλισμα.
Πραγματικότητα
: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, εμπλέκονται πολλοί παράγοντες. Το άγχος δεν είναι η αιτία, αλλά σίγουρα μπορεί να επιδεινώσει το τραύλισμα.


ΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
ΠΑΠΑΓΟΥ 76, ΖΩΓΡΑΦΟΥ

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top