Πλήρη πρόσβαση αποκτούν οι τράπεζες στα φορολογικά στοιχεία εισοδήματος και περιουσίας των οφειλετών τους οι οποίοι ζητούν να ενταχθούν στα ευεργετήματα του νόμου «Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών η οποία βασίζεται σε σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έγινε δεκτή από τον υπουργό Οικονομικών καθίσταται υποχρεωτική η άρση του φορολογικού απορρήτου για τους οφειλέτες που ζητούν ρύθμιση του χρέους τους βάσει του νόμου «Κατσέλη».
Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι «παρέχεται στο δανειστή το δικαίωμα, μετά από αίτησή του, που διαβιβάζεται στη φορολογική αρχή μέσω του αρμοδίου εισαγγελέα, να λάβει και αντίστοιχα η φορολογική αρχή υποχρεούται να του χορηγήσει ΄κάθε χρήσιμη πληροφορία΄ για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα οφειλετών του, ανεξάρτητα από τη συναίνεσή τους ή μη». Με άλλα λόγια, η εφορία υποχρεούται αν ζητηθεί από την τράπεζα και μετά από διαβίβαση του σχετικού αιτήματος...
στον αρμόδιο εισαγγελέα, να δώσει στη τράπεζα όλα τα στοιχεία για τα δηλωμένα εισοδήματα και ακίνητα του οφειλέτη.
Ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να μπλοκάρει την γνωστοποίηση των φορολογικών και περιουσιακών δεδομένων του στην τράπεζα. Θα πρέπει, ωστόσο, να αποσύρει την αίτησή του για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη.
(
Του Σπύρου Δημητρέλη - www.capital.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top