Ακόμη και κατά 60% εκτιμάται ότι θα κοπεί η αποζημίωση στους εργαζόμενους με μεγάλη προϋπηρεσία και υψηλό μισθό, ενώ στο μισό, σε 12 από 24, περιορίζονται αυτόματα, από την ψήφιση του νόμου και μετά, οι αποζημιώσεις για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Παράπλευρη απώλεια θεωρείται και η περικοπή στις αποζημιώσεις λόγω συνταξιοδότησης που δίνουν σε πολλές περιπτώσεις κάποιες επιχειρήσεις, όπως ΔΕΚΟ, Τράπεζες και επιχειρήσεις Τύπου. Στην πολύ πιθανή δε, περίπτωση προειδοποίησης πριν από την απόλυση, η αποζημίωση μειώνεται κατά επιπλέον 50%. Ο χρόνος αποζημίωσης, 1 έως 6 που ισχύει σήμερα, μειώνεται σε μάξιμουμ 4.
Μια από τις δομικές και σημαντικότατες αλλαγές που επέρχονται από την τελική συμφωνία μεταξύ υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με την Τρόικα, είναι η κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που αναμένεται να επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που είτε βρίσκονται ήδη στην αγορά εργασίας και δεν καλύπτονται από κάποια άλλη, κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική σύμβαση, είτε θα μπουν στο μέλλον, ως ανειδίκευτοι εργάτες.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες...
η ΕΓΣΣΕ καταργείται, όπως καταργούνται και τα επιδόματα που αυτή προβλέπει. Εξαίρεση αποτελούν τα επιδόματα πλην γάμου, που θα συμφωνούν εργαζόμενοι και εργοδότες. Αλλά και αυτή η συμφωνία δεν θα καλύπτει το σύνολο των εργαζόμενων που σήμερα καλύπτονται από την ομπρέλα της ΕΓΣΣΕ. Η όποια συμφωνία θα είναι δεσμευτική μόνο για όσες εργοδοτικές οργανώσεις εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση.
Οι εργαζόμενοι με πάνω από 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη θα δικαιούνται αποζημίωση 12 μισθών, συν ένα μισθό για κάθε επιπλέον χρόνο δουλειάς, αλλά με πλαφόν τα 2.000 ευρώ.  Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους παλιούς εργαζόμενους που έχουν ήδη προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 16 ετών τα χρόνια της αποζημίωσής τους θα «παγώσουν» κατά την ημερομηνία ψήφισης του νόμου. Αντίθετα για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας η ανώτερη αποζημίωση θα είναι μάξιμουμ 12 μισθοί.
Οι εργαζόμενοι με προϋπηρεσία πάνω από 16 χρόνια, που συνήθως είναι υψηλόβαθμα στελέχη, αφού σύμφωνα με την πάγια πρακτική οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι δεν μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ίδιο εργοδότη, χάνουν από το πλαφόν των 2.000 ευρώ, για τους μισθούς άνω των 12.
Οι εργατοτεχνίτες παραμένουν και με το παλαιό και με το νέο σύστημα οι πλέον αδικημένοι αφού, το μάξιμουμ της αποζημίωσης τους παραμένει 7 μισθοί ακόμη και για 30 χρόνια εργασίας.
Για περίπου το 20% των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, ο μισθός μπορεί να μειωθεί κατά περίπου 30%, εφόσον υποχρεωθούν να εργαστούν Σάββατο. Σήμερα, δεν ισχύει για το 20% των μισθωτών η υποχρέωση 6ημερης απασχόλησης.

της Ρούλας Σαλούρου - capital.gr

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top