Ο Νεοδημοκράτης Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος προχώρησε σήμερα σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση ζητώντας την συνέχιση λειτουργίας των κέντρων πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.
Ο τ. Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας, αμέσως μετά την κατάθεση της παρέμβασης δήλωσε:
«Τα τελευταία τρία χρόνια στην Πατρίδα μας λόγω των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η νεολαία στον επαγγελματικό και οικονομικό ορίζοντα παρουσιάζεται μία τεράστια αύξηση των εξαρτημένων νέων μας από νόμιμες και παράνομες ουσίες.
Η νεολαία της Ελλάδας απειλείται όσο ποτέ άλλοτε.
Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει και στους πληθυσμούς άλλων χωρών που πλήττονται από οικονομική κρίση και εφαρμόζουν την ίδια μνημονιακή  «συνταγή» των αυστηρών προγραμμάτων της «δημοσιονομικής» προσαρμογής.
Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί παρότι γνωρίζουν την φοβερή μάστιγα των νέων παρότι πριν λίγους μήνες (14.4.11) είχα και πάλι προσπαθήσει να τους ευαισθητοποιήσω. Άσκησα πολιτική πίεση...
μέσα στο Κοινοβούλιο που συνοδευόταν από μία τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία. Χρησιμοποίησα στοιχεία από πληθώρα διεθνών ερευνών. Δυστυχώς φτάσαμε τα 72 Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών στο κατάντημα και αντί να ενισχύονται, ώστε και ζωές να σώζονται και χρήματα να εξοικονομούνται, απεναντίας να υποχρηματοδοτούνται και σε βαθμό τέτοιο που απειλείται η ύπαρξή τους.
Η γραπτή υπόσχεση που μου δόθηκε τότε με διαβεβαίωνε ότι: ‘’εντός του 2011 θα είχαν τακτοποιηθεί οι οικονομικές εκκρεμότητες προς τα Κέντρα Πρόληψης, γεγονός που θα διασφάλιζε την απρόσκοπτη λειτουργία τους τα επόμενα έτη’’, δυστυχώς όμως ήταν κίβδηλη.
Δυστυχέστατα από όσα εκ νέου πληροφορούμαι δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των αρμοδίων Υπουργών.
Σύμφωνα, μάλιστα, με νεότερες καταγγελίες του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, δεν έχουν καταβληθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών γύρω στα 19,5 εκ. ευρώ – ποσό που οφείλεται για τα έτη 2010, 2011 και 2012.
Ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς πρέπει τώρα να παρέμβει, να δώσει εντολή να σταματήσει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ η περικοπή κατά 50% της χρηματοδότησης του Υπουργείου Υγείας προς τις δομές. Πρέπει αμέσως η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ που παρακρατεί παράτυπα μέρος των χρημάτων, τα οποία προορίζονται από το Υπουργείο Υγείας για τα Κέντρα Πρόληψης να τα «παραδώσει σήμερα».
Θα έχει  μεγάλη ευθύνη, ο Α. Σαμαράς, εάν επιτρέψει επί της δικής του διακυβέρνησης να μπει «λουκέτο» εντός του 2012 στα 72 Κέντρα Πρόληψης της χώρας, που αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία των δομών.
Πρέπει άμεσα μέσα στις επόμενες ημέρες να καταβάλουν το Υπουργείο Εσωτερικών και ο ΟΚΑΝΑ τις οφειλές τους προς όλα ανεξαιρέτως τα Κέντρα Πρόληψης, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν.»

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top