Μικρός θησαυρός αποδείχθηκε το περίεργο αντικείμενο που ανακάλυψε τυχαία στην παραλία ένα 8χρονο αγοράκι από την Αγγλία.
Το εύρημα έμοιαζε με απολιθωμένο ψωμί, τελικά όμως αποδείχθηκε ότι ήταν άμπαρι, μια πανάκριβη αρωματική ουσία που απεκκρίνουν οι φάλαινες φυσητήρες, γνωστή ως “εμετός φάλαινας”!
Ακούγεται αηδιαστικό, όμως ο Τσάρλι Νέισμιθ περιμένει να κερδίσει από 12 έως και 50 χιλιάδες ευρώ για τον… απολιθωμένο εμετό.
Ο μικρός ανακάλυψε το άμπαρι στη νότια ακτή της Αγγλίας και το πήρε στο σπίτι χωρίς να γνωρίζει τι είναι, αναφέρει η τοπική εφημερίδα Bournemouth Echo. Με τη βοήθεια των γονιών του, διαπίστωσε ότι το αντικείμενο των 600 γραμμαρίων πωλείται έως και 60 ευρώ το γραμμάριο.
Το άμπαρι είναι μια κηρώδης ουσία που συσσωρεύεται στο έντερο της φάλαινας φυσητήρα και πιστεύεται ότι βοηθά σκληρά υλικά, όπως τα ράμφη των καλαμαριών με τα οποία τρέφεται το κήτος, να περάσουν από τον πεπτικό σωλήνα χωρίς να προκαλέσουν τραύματα.

Γνωστό ως “εμετός φάλαινας”, το αρωματικό άμπαρι αποβάλλεται ενίοτε από...
...το στόμα της φάλαινας, συνήθως όμως βγαίνει από την άλλη άκρη του ζώου, αναφέρει το ethnos.gr.

Το φρέσκο άμπαρι μυρίζει θάλασσα και κόπρανα, όταν όμως ωριμάσει επιπλέοντας για λίγους μήνες στο νερό αποκτά ένα άρωμα που λέγεται ότι θυμίζει καπνό, παλιό ξύλο ή οινόπνευμα χωρίς τη σπιρτάδα.
Γνωστό από την αρχαία Αίγυπτο και την Κίνα, το άμπαρι χρησιμοποιήθηκε στην αρωματοποιία, ως αφροδισιακό, ή ακόμα και ως μπαχαρικό.
Ο Χέρμαν Μελβίλ αφιέρωσε μάλιστα ένα ολόκληρο κεφάλαιο του «Μόμπι Ντικ» στο άμπαρι και τη φήμη του τον 19ο αιώνα.
Στην αρωματοποιία, το άμπαρι και η άμβρα, μια ουσία που απομονώνεται από το άμπαρι, χρησιμοποιούνταν κυρίως ως στερεωτικό και όχι ως το κύριο αρωματικό συστατικό.
Δεδομένου όμως ότι οι φάλαινες φυσητήρες είναι απειλούμενο είδος, και η εμπορία προϊόντων από φυσητήρα απαγορεύεται σε πολλές χώρες, το άμπαρι έχει πλέον αντικατασταθεί στην αρωματοποιία με άλλες ουσίες όπως το λάβδανο.
Παρά το άρωμα παρανομίας, η ζήτηση για το άμπαρι παραμένει μεγάλη, και ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας παραγωγής διακινείται παράνομα από μια “μαφία” των θαλασσών.

radar
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top