Ο στρατιώτης την περίμενε πολλά χρόνια εκείνη τη στιγμή: να τον βγάλουν επιτέλους από το κουτί, να αναλάβει δράση. Και έτσι, τη μέρα που τον διάλεξαν τα άλλα παιχνίδια για αρχηγό τους, έμοιαζε σα να μην μπορεί τίποτα πια να καταστρέψει το όνειρό του.
Ο στρατιώτης του σοσιαλισμού περίμενε και εκείνος χρόνια τη δική του στιγμή. Να φύγει επιτέλους από την υπουργική καρέκλα, να αναλάβει το κόμμα. Και έτσι, όταν τον διάλεξαν οι σύντροφοί του για πρόεδρό τους, έμοιαζε σα να μην μπορεί τίποτα πια να του χαλάσει το σχέδιο.
Αλλά για κακή τύχη του «Καρυοθραύστη» που πρωταγωνιστεί στην πρώτη ιστορία και για ακόμα χειρότερη τύχη του... «υπουργοσπάστη», που κρατά τον κεντρικό ρόλο στη δεύτερη, ο «στρατός των ποντικών» που εφορμά είναι πάντα έτοιμος να τσαλαπατήσει όνειρα και σχέδια. Και αν τυχόν πρωταγωνιστείς σε παραμύθι, όπως ο «Καρυοθραύστης», υπάρχει η ασφάλεια του «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα». Οχι όμως και στην πραγματική ζωή: μια εβδομάδα τώρα, ως «υπουργοσπάστης» ο Ευ. Βενιζέλος παλεύει να διαλύσει τα υπουργικά όνειρα κάθε πολύφερνου πασόκου. Ως υπόκρουση, η μουσική του Τσαϊκόφσκι ταιριάζει άριστα. Γιατί διατηρεί πάντα αυτή την ιδιότητα, να συνδυάζεται τέλεια με τα πλάνα της καταστροφής...
Δαγκώνουν...
Βλέπετε, σα να μην είναι αρκετός ο στρατός των τρωκτικών της Κουμουνδούρου που καιρό τώρα τραγανίζει τα σοσιαλιστικά εκλογικά ποσοστά, τελευταία έχουν εμφανιστεί και τα... χάμστερ της Ιπποκράτους, που δαγκώνουν σε κάθε ευκαιρία το προεδρικό δάκτυλο. Μ’ αυτή την αφορμή, άλλωστε ξεκίνησε το μπαλέτο του ο «υπουργοσπάστης»: σαν τον καρυοθραύστη σε πλοκή, σαν τον κυματοθραύστη σε αντοχή, ο Ευ. Βενιζέλος έδωσε την πρώτη του παράσταση...
αυτή την εβδομάδα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αλλά εκεί διαπίστωσε πως, σε αντίθεση με τα παιχνίδια που ζωντάνεψαν στον «Καρυοθραύστη», οι δικοί του οι στρατιώτες δεν παίζουν.
Αν είχατε ποτέ χάμστερ, θα το ξέρετε: έχουν δύο πολύ κοφτερά μπροστινά δόντια. Και έτσι, την πρώτη δαγκωνιά την ένιωσαν οι «Μαραβέγιες» και οι «Ζανιάδες» που «δεν γίνεται να εκπροσωπούν το κίνημα». Το τι ακολούθησε, φαίνεται από την ατάκα του Α. Λοβέρδου, που βγαίνοντας από την αίθουσα είδε έναν πυροσβεστήρα. «Αυτός δεν είναι για τα δάση. Είναι για να σβήνει τις φωτιές εδώ!», είπε ο άνθρωπος που τελικά δεν θα γινόταν υπουργός στον Μίμη Ανδρουλάκη που ακολουθούσε. Σύντομα οι δυο τους θα διαπίστωναν πως πλέον ούτε ο πυροσβεστήρας φτάνει για να σβήσει τις φωτιές στη γούνα των μελών του Κινήματος.
Με τον Μ. Χρυσοχοΐδη να λέει «πρόεδρε, μην το κάνουμε το Κίνημα γιώτα πέντε!», με τον Απ. Κακλαμάνη σε ρόλο γηραιού οπλαρχηγού και τον Π. Ευθυμίου να προτείνει κάτι από ιρλανδικό μοντέλο, η επόμενη συνεδρίαση της Κ.Ο. άρχισε να θυμίζει μάζωξη του IRA. Αλλά πάλι, και στον «Καρυοθραύστη» η σκηνή της μάχης δεν θα τελείωνε ποτέ, αν δεν εμφανιζόταν η ιδιοκτήτρια των παιχνιδιών, η Κλάρα, να πετύχει με την παντόφλα της τον αρχηγό των ποντικών. Και έτσι, με τον εμφύλιο να μαίνεται, στα πέριξ της Ιπποκράτους η οντισιόν για τον ρόλο της Κλάρας ξεκίνησε. Στους επικρατέστερους παντοφλοβόλους δεν είναι μόνο ο Ιω. Ραγκούσης, που καιρό τώρα λέει πως «ό,τι έχω, θα το πω μετά τις εκλογές». Είναι και ο Θ. Πάγκαλος που έχει σηκώσει παράσταση στο τουίτερ με ατάκες του τύπου «13% το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πάρει ποτέ απ’ το 1974». Και βέβαια, υπάρχει και η Α. Διαμαντοπούλου, που ανθίζει ίδια εποχή με τα ομώνυμα βερίκοκα. Σαν τον Τσαϊκόφσκι που πάνω στο παραμύθι έγραψε μουσική για τον «Καρυοθραύστη», η Α. Διαμαντοπούλου πάνω στην πλάτη του ΠΑΣΟΚ συνέθεσε μια ολόκληρη τραγωδία σε μορφή επιστολής για τους ψηφοφόρους: «το ΠΑΣΟΚ ξεστράτισε, λιποψύχησε», «το ΠΑΣΟΚ αλλοτριώθηκε», γράφει μεταξύ άλλων, εξίσου ευοίωνων για το μέλλον το δικό της και του κινήματος, και κυρίως για το μέλλον και των δύο μαζί σε συνδυασμό.
Αλλά βέβαια, όπως λένε και οι Αμερικανοί που ξέρουν από σόου, «καμία όπερα δεν τελειώνει αν δεν τραγουδήσει η χοντρή κυρία». Και μπορεί στο ΠΑΣΟΚ να μην έχει απομείνει καμία παχουλή και καλλίφωνη συντρόφισσα, αλλά τα όργανα ήδη ετοιμάζονται να ξαναρχίσουν. Ολα δείχνουν πως είναι απλώς θέμα χρόνου πότε θα βάλει ξανά τις φωνές ο γνωστός, εύσωμος κύριος...(της Μαριλης Μαργωμενου - Kαθημερινή)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top