Σταχυολογώντας ειδήσεις από την καθημερινή  επικαιρότητα καταλαβαίνουμε καλύτερα τι συμβαίνει αλλά και τον ρόλο που καθένας έχει στην κοινωνία μας άσχετα από το τι ισχυρίζεται ο ίδιος. Από τις πράξεις του κρίνεται καθένας.

Από την Τριμηνιαία έκθεση  Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανεργία και την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ. Δελτίο της 27/6/2012 :
1η είδηση : «…….68% του πληθυσμού  στην Ελλάδα διαβιεί κάτω του ορίου « κινδύνου της φτώχειας» (δηλαδή έχουν εισόδημα χαμηλότερο από το 60% του εθνικού διάμεσου εισοδήματος) και ξοδεύουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για πληρωμές για ενοίκιο ή για το στεγαστικό τους δάνειο……»

2η είδηση : «…Στον απόηχο της κρίσης, μια νέα κατηγορία των αστέγων είναι σε άνοδο: οι άνθρωποι με υψηλή μόρφωση, που δεν έχουν  ψυχολογικά προβλήματα ή προβλήματα εθισμού σε ουσίες ή αλκοόλ, μέλη της πρώην μεσαίας τάξης που  τώρα αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα ​​μετά από την απώλεια εργασίας ή την πτώχευση της επιχείρησής τους….»

3η είδηση (Ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, εκπομπή Γ.Αυτιά, 28/6/2012, ώρα 13.50 περίπου, συνέντευξη προέδρου εφοριακών υπαλλήλων)
 Οι Εφοριακοί προτείνουν στην Κυβέρνηση να θεσπίσει όριο μέχρι το 25% επί του μηνιαίου εισοδήματος...
στις δόσεις που θα καταβάλουν για εξόφληση φόρων οι πολίτες. Προτείνουν επίσης για οφειλές από φόρους κάτω των 650 € και για όριο οικογενειακού εισοδήματος μέχρι ένα ποσό, να παγώσουν οι απαιτήσεις του Δημοσίου και να δοθεί περίοδος χάριτος.  

Οι  παραπάνω ειδήσεις πηγάζουν από Οργανισμούς και Φορείς που έχουν συνολική και πραγματική εικόνα της κατάστασης και γνωρίζουν και το τι θα συμβεί (εφοριακοί) το αμέσως επόμενο διάστημα.

4η Είδηση : Πηγή www.capital.gr 26/6/2012 .  
Fund για αγορά απαξιωμένων ελληνικών ομολόγων
Πέτρος Νομικός, 33 ετών, γόνος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας δημιούργησε ένα Fund ( Αμοιβαίο Κεφάλαιο) πριν λίγες ημέρες, που « … αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα στις διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία, δηλαδή το ποσό που οφείλεται από το ελληνικό κράτος και στη συνέχεια βοηθά στη δραστική μείωση του χρέους μέσω της ακύρωσης των εν λόγω ομολόγων…».
« …Ο 33χρονος απόφοιτος του Princeton, γιος του, επίσης Πέτρου Νομικού -και απόγονος του ανθρώπου στη δουλειά του οποίου ο Γιάννης Λάτσης έκανε τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα- έχει δρομολογήσει και το 50% των κερδών ελληνικών επιχειρήσεών του, όπως η σαντορινιά Ζυθοποιεία Volkan, στο ειδικό ταμείο που έχει συστήσει. Το fund αποκαλείται Greece Debt Free ή GDF και στα πρώτα 24ωρα ζωής του έχει συγκεντρώσει ομόλογα ελληνικού δημοσίου ονομαστικής αξίας μόλις 2.200.000 ευρώ. Ένας από τους πρώτους επώνυμους που ανέβηκαν στο τρένο που δρομολόγησε ο Νομικός είναι ο Ευάγγελος Μαρινάκης που μέσω του Ολυμπιακού έχει στηρίξει οικονομικά το GDF…» 

Δεν αναφέρθηκα στις αυτοκτονίες της ημέρας (δύο διάβασα μόνον σήμερα).

Στην αντίθετη πλευρά. Τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Νόμος 3994/2011 αρ.7).  Επιβάλλει (;;)  την σύμπραξη δικηγόρου ΚΑΙ  για την κατάθεση της αίτησης για ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών του Νόμου για τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά. Με απλά λόγια,  ενώ μπορούσε κάποιος που δεν έχει χρήματα να πληρώσει τα δάνειά του, να υποβάλει μόνος του την σχετική αίτηση στο Ειρηνοδικείο, τελείως ανέξοδα και εύκολα και μετά στην δίκη να προσλάβει δικηγόρο, αν θα ήθελε και είχε τα χρήματα, τώρα θα πρέπει να τον προσλάβει ΚΑΙ για την κατάθεση της αίτησης, με το ανάλογο κόστος βεβαίως (άνω των εκατό ευρώ)  δεδομένου ότι κόβεται Παράσταση Δικηγόρου.  Ποιος προβάλει το θέμα αυτό στο Δικαστήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης με την μορφή ένστασης ακυρότητας της αίτησης ; Βεβαίως οι Νομικοί Εκπρόσωποι  των Τραπεζών. Το γιατί και προς το συμφέρον ποίου είναι η διάταξη αυτή το αντιλαμβάνεται ο καθένας.

Αυτά φίλες και φίλοι είναι προσωπικές επιλογές, πιστεύω αντιπροσωπευτικές, από τις ειδήσεις των δύο τελευταίων ημερών.   
Δεν συμπεριλαμβάνονται ειδήσεις από την πολιτική επικαιρότητα γιατί αν και το θέμα είναι άκρως πολιτικό, δεν έχει πλέον κανένα νόημα το κομματικό. Και οι πολιτικοί κρίνονται από τις πράξεις τους, και όχι από το κόμμα που ανήκουν.  

(του Νίκου Παπαματθαίου - Οικονομολόγου )
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top