Η επιστολή αριθμεί 7.200 λέξεις, την έχουν συντάξει αστυνομικοί που εντάχθηκαν στο Σώμα μετά το 1995 και τον νόμο Πεπονή και απευθύνεται στην ελληνική κοινωνία. Κυκλοφόρησε ευρέως στο Διαδίκτυο, δεν έχει μέχρι στιγμής διαψευστεί από κανέναν και θα ήταν άριστο εργαλείο στα χέρια του νέου υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Νίκου Δένδια. Διαφωτιστική και πλήρης στοιχείων (όχι άγνωστων, αλλά πάντα χρήσιμων), απευθύνεται σε κάθε Ελληνα πολίτη. Αναζητήστε τη στο Διαδίκτυο, αξίζει τον κόπο.
Οι συντάκτες της (ότι είναι περισσότεροι του ενός αποδεικνύεται από τις αλληλοεπικαλύψεις και επαναλήψεις) διατρέχουν την ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας από το 1984, τότε που «ενοποιήθηκαν η πρώην Αστυνομία Πόλεων, την οποία ίδρυσαν οι Αγγλοι τη δεκαετία του ’20, και η πρώην Χωροφυλακή, που ίδρυσαν οι Βαυαροί τη δεκαετία του 1830». Ποια είναι η ιστορία; Παράλληλη με εκείνη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, μέρος της παθογένειας και σήψης που ταλανίζει ψυχές και συνειδήσεις. Ποια είναι η συνέπεια; Σήμερα, με τις «φασιστικές συμμορίες να έχουν αντικαταστήσει το κράτος», σήμερα, που η «ελληνική κοινωνία είναι έρμαιο αδίστακτων εγκληματιών, το πολιτικό πελατειακό σύστημα είναι ανίκανο να φτιάξει μία άλλη σύγχρονη ευρωπαϊκή και αποτελεσματική Αστυνομία».
Γιατί; Συνοψίζουμε, σε μιαν ανάσα:...
γιγάντωση γραφειοκρατίας και νομενκλατούρας, πελατειακά - κομματικά κριτήρια, ευνοιοκρατία των «κολλητών», απελπιστική έλλειψη αξιοκρατίας (σχεδόν πάντα «κρίνονταν θετικά οι αρεστοί και όχι οι άριστοι»), ευθυνοφοβία, ανύπαρκτη «υψηλή επαγγελματική κατάρτιση και συνεχής και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση» - αστυνομικοί «που δεν έχουν κάνει ούτε μία εκπαιδευτική βολή με το υπηρεσιακό τους περίστροφο να διαχειρίζονται μία απίστευτη χαρτούρα» ή να έχουν μετατεθεί «σε υπηρεσίες φύλαξης του κάθε άσχετου» (σ.σ. δημοσιογράφου, επιχειρηματία, καλλιτέχνη, επώνυμου της σόου μπιζ, παράγοντα του ποδοσφαίρου, «όποιου διαθέτει πολιτικές πελατειακές άκρες») - διαφθορά και συναλλαγή. Πράσινη ή μπλε κυβέρνηση; Καμία διαφορά. «Και φυσικά όταν ρωτάει ο εκάστοτε υπουργός η απάντηση είναι μία: “Oλα βαίνουν καλώς κ. υπουργέ”».
Σήμερα το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. ξεπερνάει τις 53.000 σε πληθυσμό 11.529.600. Θα ήταν υπεραρκετό αν «η αστυνομία ασχολείτο αποκλειστικά και μόνο με τη δίωξη της εγκληματικότητας». Ομως «η κατανομή είναι απαράδεκτη».
Τα προβλήματα της ΕΛ.ΑΣ. παραμένουν, ανακυκλώνονται και διογκώνονται. Το ίδιο και η βία και η ανομία. Υπάρχει μια νέα κυβέρνηση. Θα ενδιαφερθεί;


(Tης Μαριας Κατσουνακη - Καθημερινή)

1 σχόλια :

Ανώνυμος είπε... 24 Ιουνίου 2012 - 12:35 μ.μ.

ΔΕΝΔΙΑΣ, Ο ΚΑΡΑΦΛΟΣ ΠΡΑΚΤΩΡ "000"

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top