(Του Νίκου Νικολόπουλου υπ. βουλευτής Αχαΐας - τομεάρχης Εργασίας Νέας Δημοκρατίας)
Ανεργία νέων: ένα έγκλημα σε βάρος των νέων, ένα έγκλημα σε βάρος ενός έθνους. Εθνικό Σύμφωνο Δράσης τώρα!
Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, ήρθε να επικυρώσει με τον πιο κατηγορηματικό τόνο αυτό που δυόμισι χρόνια τώρα καταγγέλλουμε ως Τομέας Εργασίας, αλλά και ως κόμμα. Με μια δήλωση που έπρεπε να έχει συγκλονίσει τον πολιτικό κόσμο ως χαστούκι, ο κ Μπαρόζο δήλωσε ότι μόλις το 20% των κονδυλίων, που απευθύνονται στους νέους, έχει απορροφηθεί από την ελληνική πολιτεία. Την ίδια ώρα, η νεανική ανεργία έχει σκαρφαλώσει στα δυσθεώρητα ύψη του 53%. Εδώ και δυο χρόνια τώρα, η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει τη συστηματική καθυστέρηση στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων στη χώρα. Καθυστέρηση που, αν δεν είναι εσκεμμένη, είναι τουλάχιστον εγκληματική. Την ώρα που η ανεργία έχει ανέλθει σε πρωτοφανή επίπεδα του 22%, την ώρα που οι νέοι πλήττονται βάναυσα από την ανεργία, ο υπουργός Εργασίας του ΠΑΣΟΚ επιδίδονταν στη... μελέτη των επιπτώσεων της ανεργίας και διέθετε αφειδώς τα κοινοτικά κονδύλια για συμβουλευτικές υπηρεσίες και για επικοινωνιακές φιέστες. Με την ανεργία των νέων είναι εγκληματικό να παίζει κανείς. Η ανεργία των νέων αποτελεί μία πυροδοτημένη βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Η χώρα, το έθνος κινδυνεύει να απολέσει μία ολόκληρη γενιά στην ανεργία και τη μετανάστευση. Οι συνέπειες για την κοινωνική συνοχή, την παραγωγική δομή, τις δεξιότητες των εργαζομένων, την απώλεια δημόσιων επενδύσεων σε εκπαίδευση και υγεία, θα είναι καταστροφικές. Αυτό που χρειάζεται σήμερα, ούτε λίγο ούτε πολύ, είναι μία εθνική συμφωνία. Κανένας δεν μπορεί μόνος του να αντιπαλέψει ένα φαινόμενο τέτοιας έκτασης, αλλά και με τόσο βαθιές ρίζες. Στην προσπάθεια αυτή , η Νέα Δημοκρατία και ο Τομέας Εργασίας έχουν επεξεργαστεί...
και κατέθεσαν στο κυβερνητικό πρόγραμμά μας ένα Εθνικό Σύμφωνο για την Καταπολέμηση της Ανεργίας  των Νέων. Το Σύμφωνο συνίσταται σε ένα πλέγμα δράσεων, που καθεμία προσπαθεί να απαντήσει σε μία δομική αιτία για την ύπαρξη του φαινομένου. Έτσι, το Σύμφωνο περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, δράσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης, δράσεις για την αντικατάσταση της μαύρης εργασίας με την επιδοτούμενη εργασία ανέργων, παρεμβάσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία, προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, στήριξη των νέων πτυχιούχων, δράσεις νέων στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Για την επιτυχία αυτών των δράσεων, είναι απαραίτητη η κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Από τα κόμματα μέχρι τους κοινωνικούς εταίρους, από τους επιχειρηματίες μέχρι τους εργαζομένους. Η χώρα πρέπει να χρησιμοποιήσει στο έπακρο κάθε ευκαιρία για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου και, γι' αυτό, η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον κ. Μπαρόζο δεν πρέπει να παραμείνει ανεκμετάλλευτη. Η Νέα Δημοκρατία, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα προχωρήσει άμεσα στον επανασχεδιασμό των επιχειρησιακών προγραμμάτων και, σε συμφωνία και δραστηριοποίηση των κοινωνικών εταίρων, θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του Συμφώνου.
Σήμερα, άμεσα, πρέπει να παραμεριστούν οι ανάλγητες, αμελείς, ακηδείς και ασύγγνωστες συμπεριφορές των προηγούμενων ηγεσιών του υπουργείου Εργασίας. Σήμερα, πρέπει να παραμερίσουμε αυτούς που αοριστολογούν, αυτούς που ονομάζουν προγράμματα ατάκτως ειρημένες ιδέες.
Σήμερα με την ψήφο μας, πρέπει να στηρίξουμε υπεύθυνες και αποφασιστικές δυνάμεις. Δυνάμεις με πατριωτική προοπτική, με σχέδιο και μέριμνα για τον ελληνικό λαό. Γιατί μόνο όσοι θέτουν το συμφέρον του έθνους πάνω απ' όλα, μόνον όσοι δεν παίζουν με ένα έθνος με χιλιάδες χρόνια ιστορία, μπορούν να αντλούν δύναμη από αυτό, να διαθέτουν την τόλμη, την αποφασιστικότητα και την υπευθυνότητα για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.

(Nαυτεμπορική)


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top