Ο Ινδικής καταγωγής Σουρούγια Ρέι, μαθητής γυμνασίου στην Δρέσδη, βρήκε την λύση σε ένα γρίφο του Νεύτωνα που ταλαιπωρούσε τους μαθηματικούς εδώ και 350 χρόνια, σχετικά με το πως υπολογίζεις την ακριβή τροχιά ενός αντικειμένου που βρίσκεται στον αέρα.
Η πρώτη φορά που ήρθε αντιμέτωπος με τον γρίφο ο Ρέι, ήταν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του σχολείου του στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης. Μέχρι τότε, μονάχα δυο επιστήμονες είχαν καταφέρει να βρουν μερικές λύσεις στο πως υπολογίζεις την ακριβή τροχιά ενός αντικειμένου που βρίσκεται στον αέρα και άρα υπόκειται ταυτόχρονα στην δύναμη της βαρύτητας και την αντίσταση του αέρα. Χρησιμοποιώντας και οι δυο την βοήθεια πανίσχυρων υπολογιστών.
Εκείνος απλά αναρωτήθηκε «Και γιατί δηλαδή δεν γίνεται να υπολογιστεί;», όπως δήλωσε στην Γερμανική εφημερίδα Die Welt, και κάθισε να το λύσει.

Πάντα με γνώμονα, όπως δήλωσε...
...στους Sunday Times, «ένα συνδυασμό έμφυτης περιέργειας και μαθητικής άγνοιας κινδύνου».

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι μέχρι πριν 4 χρόνια, όταν δηλαδή μετακόμισε η οικογένεια του από την Καλκούτα, ο 16χρονος δεν ήξερε λέξη γερμανικά.
Πλέον ετοιμάζεται να αποφασίσει πως να ξοδέψει τα χρήματα του βραβείου που κέρδισε, καθώς και το αν θα σπουδάσει μαθηματικά ή φυσική στο κολέγιο που θα πάει -δυο χρόνια μπροστά από τους συμμαθητές του- τον Σεπτέμβριο.

iefimerida
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top