Οι διάφορες ιστορίες μεταφυσικού περιεχομένου μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και τηρούνται με ευλάβεια. Σημασία δεν έχει το μορφωτικό επίπεδο, καθώς όλοι, ουδενός εξαιρουμένου, ακούγοντας μια δυσάρεστη είδηση, χτυπάμε ξύλο ή αποφεύγουμε να περνάμε κάτω από σκάλα.
Στην εποχή της τεχνολογίας διατηρούν το δικό τους άγραφο νόμο και αλίμονο σε εκείνον που παραστρατεί. Μια σειρά από ατυχήματα, που μερικοί θεωρούν συμπτώσεις, δίνουν τη σκυτάλη σε αυτό που ορίζουμε γκαντεμιά ή κακή τύχη.
Οι περισσότερες πηγάζουν από μύθους, θρύλους ετών που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και τις αποδεχόμαστε χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομέρειες επί του θέματος. Αν και η επιστήμη σήμερα έχει χαράξει ένα λαμπρό δρόμο, οι δεισιδαιμονίες αποτελούν την "μαύρη τρύπα" του πολιτισμού.
Ο Dr Stuart Vyse, καθηγητής ψυχολογίας στο Connecticut College και συγγραφέας του "Πιστεύοντας στη Μαγεία: Η ψυχολογία των Προλήψεων" ( Believing in Magic: The Psychology of Superstition),  έχει προσπαθήσει να εξηγήσει αυτή την ανεξήγητη συνήθεια.
"Οι προλήψεις αποτελούν τη φυσική κατάληξη διαφόρων ψυχολογικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της διαίσθησης και των συμπτώσεων, για να ελέγχουμε όσο μπορούμε την καθημερινότητα μας. Δηλαδή αποτελούν το μέσο της απάλειψης της ανασφάλειας και της ανυπομονησίας μας.

Όταν αναμένουμε κάτι, μια συνάντηση ή ένα κοινωνικό γεγονός δίνουμε βαρύτητα σε...
...διάφορα σημάδια, ακόμα και αν έχουμε προετοιμαστεί αρκετά. Ας πούμε ένα ρούχο το θεωρούμε τυχερό και το φοράμε, ή τοποθετούμε ένα γούρι. Προσπαθούμε με έναν ανεξήγητο τρόπο να εξασφαλίσουμε την καλή τύχη και να μειώσουμε το άγχος μας με φυσικό τρόπο.

Θα πρέπει όμως να βρούμε ένα άλλο τρόπο να προσεγγίζουμε τα γεγονότα. Να παρατηρούμε με τη λογική ό,τι μας προβληματίζει και να οργανώνουμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά το πρόγραμμα μας. Δεν χρειάζεται να γίνονται εμμονές. Εξάλλου η τύχη είναι με το μέρος των ικανών και όχι των προληπτικών.
Μειώνοντας το στρες, "χτίζουμε" γερά θεμέλια στον εγκέφαλο και δεν υπάρχει κανένα κενό για να ξετρυπώσουν οι προλήψεις και να μας κυριεύσουν. Τέλος αυτό που ήθελα να τονίσω είναι ότι μεγαλώνοντας, οι περίεργες αυτές πεποιθήσεις σταματούν να μας απασχολούν. Επομένως δεν υπάρχει λόγος σοβαρός που πρέπει να χάνουμε τον ύπνο μας επειδή είδαμε μαύρη γάτα, ή αφήσαμε τα παπούτσια μας ανάποδα", συμπληρώνει.
Οι προλήψεις πρωταγωνιστούν στη ζωή μας. Εξελίσσονται παράλληλα με τις κοινωνίες και προσαρμόζονται σύμφωνα με τα όσα επιδεικνύουν οι πολιτιστικές επιταγές. Η προσωπική κρίση, η παιδεία και τα πιστεύω, ενδυναμώνουν ή αποδυναμώνουν την ισχύ τους. Μας υποδεικνύουν με ποιο τρόπο μπορούμε να αποφύγουμε την γκαντεμιά. Ο καθένας μας έχει τουλάχιστον μια πρόληψη κατά νου που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Αν πάλι δεν πιστεύετε σε αυτά τότε για εσάς μια μαύρη γάτα είναι απλώς μια γάτα! Ή μήπως δεν είναι;

pyles.tv
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top