Δυσάρεστες εξελίξεις στην Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα. Με σημερινή της ανακοίνωση η Τράπεζα της Ελλάδος ανακαλεί την άδειά της όπως και των Συνεταιριστικών Τραπεζών Λαμίας και Λέσβου Λήμνου, διότι "δεν κατέστη δυνατή η λήψη μέτρων που θα αποκαθιστούσαν τη βιωσιμότητά τους". Ήδη δρομολογείται η διαδικασία διορισμού Επιτρόπου. Όπως είναι εμφανές το δυσμενές οικονομικό κλίμα προκαλεί τριγμούς στο Τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα να προκαλείται θέμα ρευστότητας στις μικρότερες Τράπεζες μεταξύ των οποίων και οι Συνεταιριστικές. Αυτή τη στιγμή τα καταστήματα της Τράπεζας είναι κλειστά και δεν πραγματοποιούνται συναλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες το μεσημέρι της Δευτέρας συγκαλείται το ΔΣ της Αχαϊκής
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ως εξής:
Η Τράπεζα της Ελλάδος έκρινε αναγκαία την υπαγωγή των συνεταιριστικών τραπεζών Αχαϊκή Συν.Π.Ε., Λαμίας Συν.Π.Ε., Λέσβου-Λήμνου Συν.Π.Ε. στα μέτρα εξυγίανσης που προβλέπει ο ν. 3601/2007, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο 4021/2011, αφού παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των εν λόγω τραπεζών, δεν κατέστη δυνατή η λήψη μέτρων που θα αποκαθιστούσαν τη βιωσιμότητά τους.
Οι άδειες των τριών συνεταιριστικών τραπεζών ανακλήθηκαν και οι τράπεζες αυτές τίθενται σε ειδική εκκαθάριση. Εκκαθαριστές ορίστηκαν οι κ.κ. Ιωάννης Γιαννίκος, Δημήτριος Πετράκογλου και Μιχαήλ Ανδριώτης, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το άρθρο 63Δ του ν. 3601/2007 θα διενεργηθεί άμεσα η προβλεπόμενη σε αυτό διαδικασία για την εύρεση αναδόχου των καταθέσεων και τη μεταφορά τους σε άλλη τράπεζα. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εμπορικές τράπεζες με παρουσία στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής θα ανακοινωθεί με νεότερο δελτίο τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος.
ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες δεκάδες επιχειρηματίες έχουν σπεύσει από το πρωί στα υποκαταστήματα της Τράπεζας και ζητούν τα χρήματά τους. Οι υπάλληλοι όμως έχουν φύγει. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας και μέλος του Δ.Σ. της Αχαϊκής Πλάτων Μαρλαφέκας δήλωσε ξεκάθαρα πως "Αχαϊκή Τράπεζα τέλος", ενώ τόνισε...
πως οι καταθέτες δεν έχουν πρόβλημα. "Οι μόνες τράπεζες που δεν μπήκαν στα χρηματοικονομικά εργαλεία της Ευρώπης ήταν οι συνεταιριστικές" δήλωσε ο κ. Μαρλαφέκας. Οσο για τις μετοχές των Πατρινών, η Αχαϊκή έχει ακίνητα, θα εκποιηθούν και θα δοθούν μερίσματα. Οσο γι αυτά που ακούγονται περί ανεξέλεγκτων δανεισμών ο κ. Μαρλαφέκας δήλωσε πως "τα δάνεια που έχει η Αχαϊκή είναι πταίσματα μπροστά σε αυτά που έδιναν άλλες τράπεζες ακόμη και στα ίδια πρόσωπα". "H Πάτρα για μία ακόμη φορά χτυπιέται από τους "ανίκητους" δήλωσε ο κ. Μαρλαφέκας. Οπως ο κύριος που έστειλε την πρώτη επιστολή και προκάλεσε το θέμα, και άλλοι πολλοί" κατέληξε.


(achaisnews.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top