Κοινό μυστικό για όσους έχουν ασχοληθεί με τον χώρο της Υγείας είναι ότι τα ταξίδια επιμόρφωσης και η παρακολούθηση ιατρικών συνεδρίων εξελίσσονται συχνά σε ταξίδια αναψυχής για μερίδα γιατρών -συχνά και των οικογενειών τους-  ως επιστέγασμα μιας καλής σχέσης με φαρμακευτική εταιρεία ή, έστω, με την προσδοκία της. Από μία απλή σύγκριση του αριθμού των εγγεγραμμένων σε συνέδρια και όσων βρίσκονται στην αίθουσα την ώρα του συνεδρίου μπορούν να βγουν πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα. 
Το 2009, οι αιτήσεις έγκρισης για ιατρικά συνέδρια και εκδηλώσεις που υποβλήθηκαν στον ΕΟΦ έφτασαν τις 2.000. Την προηγούμενη χρονιά ήταν 900. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι έλεγχοι του ΕΟΦ απέδειξαν ότι τα συνέδρια δεν υλοποιήθηκαν σύμφωνα με όσα προβλέπονταν στην αίτησή τους: 
οι προϋπολογισμοί για ενοικίαση χώρων, μετακίνηση και εστίαση των συνέδρων περιείχαν τιμές πολύ μεγαλύτερες της αγοράς , ενώ τα έξοδα δικαιολογούσαν περισσότερο τη διεξαγωγή μιας... εκδρομής. 
Από την άλλη, το κόστος συμμετοχής σε συνέδρια, σε πολλές περιπτώσεις, ορίζεται επίτηδες υψηλό. Μόνο η εγγραφή σε συνέδριο μπορεί να ξεκινήσει...
από 100 ευρώ και να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμα και τα 500 600 ευρώ. Έτσι, οι ίδιοι οι γιατροί επιζητούν τη «χορηγία» από εταιρεία. Τα τελευταία δύο χρόνια, πάντως το φαινόμενο έχει περιοριστεί. Οι εταιρείες έχουν γίνει πολύ φειδωλές λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, που απαιτεί μεγαλύτερο έλεγχο στα έξοδα διεξαγωγής συνεδρίου. Από την άλλη και οι ίδιες οι εταιρείες θέλησαν να περιορίσουν το φαινόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο του 2011, η βρετανική AstraZeneca ανακοίνωσε ότι σταματάει να χορηγεί ταξίδια γιατρών στα διεθνή ιατρικά συνέδρια. Όπως ανέφερε  στέλεχος του χώρου οι εταιρείες έβλεπαν να αυξάνονται δραματικά οι δαπάνες τους. Και σε ορισμένες περιπτώσεις και οι γιατροί δεν περιόριζαν τις απαιτήσεις τους: σπούδαζαν τα παιδιά τους στο εξωτερικό μέσω των εταιρειών ή στόλιζαν με ακριβά έπιπλα κα χαλιά τα ιατρεία τους σε καλές περιοχές της Αθήνας. Άλλωστε, επιδεικνύοντας στους ιατρικούς επισκέπτες αντίγραφα των συνταγών που είχαν γράψει, πιστοποιούσαν την καλή σχέση με τη φαρμακευτική...
(Καθημερινή)

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top