Η μάχη θα παιχθεί σε δύο επίπεδα: στο ποια θα είναι τα κόμματα που θα έχουν δωρεάν χρόνο για
διαφημιστικά σποτ στην τηλεόραση, και τι διάρκειας, αλλά και στη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών στα ντιμπέιτ.
Αν, δηλαδή, θα έχουν τη δυνατότητα να εμφανιστούν με δωρεάν διαφημίσεις τα νέα πολιτικά κόμματα, όπως η ΔΗΜΑΡ, η Δημοκρατική Συμμαχία, η Κοινωνική Συμφωνία και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ή αν η κατανομή του χρόνου θα γίνει με τα ποσοστά των εκλογών του 2009, οπότε το ΠΑΣΟΚ θα έχει τη μερίδα του λέοντος.
Η νομοθεσία ορίζει πως οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί και οι συνδρομητικές πλατφόρμες «υποχρεούνται να μεταδίδουν μηνύματα κομμάτων και συνασπισμών, σε διάρκεια που καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και του αρμόδιου για τα ΜΜΕ, η οποία και εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη της ΕΡΤ». Με την ίδια Υπουργική Απόφαση και με κριτήριο την αναλογικότητα καθορίζεται ο χρόνος που θα διατίθεται στα δελτία ειδήσεων των κρατικών και ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Η μάχη, λοιπόν, θα κριθεί στη Διακομματική Επιτροπή, με τις ερμηνείες που θα επιχειρηθούν να δοθούν.
Με βάση την πρακτική που έχει ακολουθηθεί στις αναμετρήσεις των προηγούμενων ετών, δωρεάν διαφημιστικά σποτ έχουν μόνο τα κόμματα που είχαν εκλεγεί στην προηγούμενη Βουλή.
Επίσης, η Διακομματική αρχικά και στο τέλος η κυβέρνηση θα αποφασίσουν αν στα ντιμπέιτ θα έχουν λόγο μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που εξελέγησαν τον Οκτώβριο του 2009 (Βενιζέλος, Σαμαράς, Παπαρήγα, Τσίπρας, Καρατζαφέρης) ή θα αναμετρηθούν και με τους άλλους αρχηγούς, δηλαδή τους Φ. Κουβέλη, Λ. Κατσέλη, Ντ. Μπακογιάννη και Π. Καμμένο. Υπάρχουν όμως και τα κόμματα που είναι εκτός Βουλής, όπως...
οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Δράση, η Χρυσή Αυγή και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Εδώ υπάρχει ήδη η προηγούμενη απόφαση 3427/2010 της Ολομέλειας του ΣτΕ έπειτα από προσφυγή της Δράσης του Στέφανου Μάνου. Το ΣτΕ έκρινε πως ο χρόνος που διατέθηκε στη Δράση κατά την προεκλογική περίοδο ήταν καθαυτό ανεπαρκής για τη στοιχειώδη ενημέρωση των ψηφοφόρων και πως το πεντάλεπτο ήταν ελάχιστο σε σύγκριση με τα –ανεξαρτήτως σταθμού– παραχωρηθέντα 3.768 λεπτά της ΝΔ και 2.819 λεπτά του ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό προσέκρουε στη συνταγματική αρχή της ισότητας. Επίσης, το ΣτΕ έκρινε ότι και η διαφοροποίηση ως προς τη χρονική αφετηρία της τηλεοπτικής προβολής των κομμάτων (τα παλαιά κόμματα ευθύς αμέσως με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ενώ τα νεοπαγή, όπως η Δράση, στη μέση περίπου της προεκλογικής περιόδου) προσέκρουε στη συνταγματική αρχή της ισότητας.
(To Παρόν)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top