Στην απόσυρση του άρθρου 49 νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, που τροποποιούσε το νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, προχώρησε ο Γιώργος Κουτρουμάνης. Όπως εξήγησε  ο κ. Κουτρουμάνης  στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής  αποσύρει την ρύθμιση διότι «εξελίσσεται διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα με την ΕΚΤ.
Ο υπουργός επισήμανε ότι το «μπλοκάρισμα» έγινε για διαδικαστικούς λόγους και πως «ευελπιστεί να διευθετηθούν σύντομα» ώστε να επαναφέρει την ρύθμιση με τροπολογία πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, που αναμένεται να γίνει έως τη Μεγάλη Τρίτη.
Το άρθρο 49 όριζε πως φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα με προσωπική ιδιωτική εργασία θα εντάσσονταν στον ν. 3869/2010 με αποτέλεσμα να διασφαλίζονται έναντι των τραπεζών, καθώς σε αυτά δεν θα επιτρέπεται να πτωχεύσουν.
Με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχάνετο  διοικητική ρύθμιση των χρεών τους σε μια ενέργεια που επιβλήθηκε, βάσει του αιτιολογικού του νέου σχεδίου νόμου, από τη διαπιστωμένη απροθυμία συνεργασίας των τραπεζών σε αυτό το σημείο. Στο παραπάνω πλαίσιο, ως προαιρετική θα οριζόταν η...
επιδίωξη εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών των οφειλετών πριν την κατάθεση της αίτησης για ρύθμιση.
Επιπλέον από τα 4 χρόνια η περίοδος ρύθμισης των χρεών παρατεινόταν προς ώφελος των τραπεζών στα 5 χρόνια, και ο χρόνος θα άρχιζε να μετρά από την περίοδο κατάθεσης της αίτησης κι όχι από το χρονικό σημείο έκδοσης της απόφασης. Με τον τρόπο αυτό θα τερματιζόταν  η μακρόχρονη διαδικασία αναμονής για τις τράπεζες να λάβουν χρήματα. Ακόμη, δινόταν  η δυνατότητα στο δικαστήριο να ρυθμίσει την οφειλή για εξαίρεση από τη ρευστοποίηση της κύριας κατοικίας από είκοσι χρόνια που ίσχυε μέχρι και τα τριάντα πέντε χρόνια. Τέλος, το ποσό ανά ατομικό τραπεζικό λογαριασμό που δεν μπορούσε να κατασχεθεί θα έφτανε στα 1.500 ευρώ ενώ σε κοινό λογαριασμό τα 2.000 ευρώ.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top