Τμήματα μιας αρχαίας πόλης – λιμάνι, καθώς και ένα σημαντικό Ασκληπιείο ήρθαν πρόσφατα στο φως, με αφορμή την πραγματοποίηση έργων για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Π.Α.Θ.Ε, πάνω από τον όρμο του Αγίου Κωνσταντίνου, στο ανατολικό άκρο των βορειοανατολικών πλαγιών του όρους Κνημίς. Οι ανακαλύψεις στη Φθιώτιδα μπορεί να έγιναν «τυχαία», πραγματοποιήθηκαν όμως με τη βοήθεια των αρχαιολόγων της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, οι οποίοι συμμετείχαν στις ανασκαφές στη θέση «Ισιώματα».
Από τις ανασκαφές φανερώθηκε ο Δαφνούντας, πόλη και λιμάνι των Φωκέων και των Λοκρών. Η θέση του σημερινού χωριού του Αγίου Κωνσταντίνου πρέπει να ταυτίζεται με τον αρχαίο λιμένα. Πληροφορίες για την αρχαία πόλη μπορεί κανείς να αντλήσει από τα «Γεωγραφικά» του Στράβωνα (63 π.Χ. - 23 μ.Χ.). Η θέση του Δαφνούντος προσδιορίζεται από τον ιστορικό σε σχέση με την απόσταση του από άλλες πόλεις, ενώ το όνομα του αναφέρεται και έπειτα από την καταστροφή της πόλης από παλιρροϊκό κύμα και από το σεισμό που προκλήθηκε μετά από αυτό.
«Η ταύτιση της θέσης της αρχαίας με τη σημερινή περιοχή, σύμφωνα με τις αναφορές του Στράβωνα και τα περιορισμένα πριν τις ανασκαφές οικοδομικά λείψανα, έγινε από ερευνητές στα μέσα του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.», ανέφερε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Προϊσταμένη της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μαρία - Φωτεινή Παπακωνσταντίνου.
Το ιερό του Ασκληπιού που ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους αποτελεί...
το σημαντικότερο εύρημα, καθώς είναι ένα από τα πληρέστερα διατηρημένα και πιο πρώιμα Ασκληπιεία στον ελλαδικό χώρο. Μαρμάρινα αγαλματίδια, χάλκινα ειδώλια, κοσμήματα, αλλά και χαραγμένα όστρακα αποτελούν τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο οικοδομικό συγκρότημα του Ασκληπιείου (στο οποίο εντάσσονται δύο αρχαία κτίρια) και επιβεβαιώνουν την ταυτότητα του. Την υποδομή του Ασκληπιείου συμπληρώνουν, μεταξύ άλλων, ένας μικρός ναός και ένας βωμός, καθώς και βόθροι γεμάτοι με τα υπολείμματα λατρευτικών και θεραπευτικών πράξεων που τελούνταν σε αυτό.

Τα αποτελέσματα της ανασκαφής της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα παρουσιαστούν, για πρώτη φορά στο κοινό, στην Ετήσια Συνέλευση του Σουηδικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, που θα γίνει την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012, στις 6.00 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης.
(EΡΤ)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top