Πώς θα σας φαινόταν αν αγγίζατε ένα αντικείμενο χωρίς να το πιάσετε με το χέρι σας, αλλά μόνο με τη δύναμη του νου; Αν νιώθατε την υφή του, σαν να το ακουμπάτε με ένα εικονικό χέρι, αξιοποιώντας την "ηλεκτρική" ισχύ του μυαλού σας;
Όχι, δεν είναι σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά το αποτέλεσμα πειραματικής έρευνας που έγινε με τη βοήθεια της τεχνολογίας από διεθνή ομάδα επιστημόνων.
Για την ώρα, οι ερευνητές κατάφεραν να εκπαιδεύσουν δυο πιθήκους μακάκους ώστε να «πιάνουν» με ένα εικονικό χέρι διάφορα αντικείμενα και να «αισθάνονται» την υφή τους μόνο και μόνο με την «ηλεκτρική» δύναμη του μυαλού τους.
Ο επικεφαλής της έρευνας Μιγκέλ Νικολέλις, επικεφαλής του κέντρου Νευρομηχανικής του Πανεπιστημίου Ντιουκ των ΗΠΑ, είναι γνωστός για τις μελέτες του στην «ανάγνωση» του εγκεφάλου των πιθήκων, αφού είναι εκείνος που στο παρελθόν έχει κατορθώσει να τους μάθει να ελέγχουν τις κινήσεις ενός εικονικού χεριού στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή να κινούν προσθετικά μέλη (στο βίντεο).
Κινούν το εικονικό χέρι, με την δύναμη της σκέψης !
Αυτή τη φορά προχώρησε ένα βήμα παρα πέρα. Ετσι εκτός από κίνηση, πέτυχε και την αίσθηση της αφής, χωρίς άγγιγμα, μόνο μέσα από τη δύναμη της σκέψης! Όπως αναφέρεται  στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature», οι ερευνητές εισήγαγαν στον εγκέφαλο δυο μακάκων ηλεκτρόδια, στις περιοχές που σχετίζονται με την εκτέλεση εκούσιων κινήσεων και την επεξεργασία των αισθητικών ερεθισμάτων αντιστοίχως.
Στη συνέχεια, οι δύο πίθηκοι εκπαιδεύθηκαν ώστε να χρησιμοποιούν μόνο τον εγκέφαλό τους για να κινήσουν ένα εικονικό χέρι στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να «αγγίξουν» με αυτό διάφορα αντικείμενα. Τα ηλεκτρόδια που ήταν τoποθετημένα στον κινητικό φλοιό κατέγραφαν, μέσω ηλεκτρικών σημάτων, την πρόθεση κίνησης των πιθήκων και μετέδιδαν την πληροφορία στο πρόγραμμα του υπολογιστή.
Κάθε φορά που το εικονικό χέρι άγγιζε τα αντικείμενα στην οθόνη ηλεκτρικά σήματα μεταδίδονταν από το πρόγραμμα στον σωματοαισθητικό φλοιό των πειραματόζωων,  δίνοντάς πληροφορίες για το πώς θα αισθάνονταν στο χέρι τους αυτό το αντικείμενο αν το έπιαναν πραγματικά.
Στόχος η δημιουργία στολής που θα κινείται με τη σκέψη, μέχρι το 2014!
Όπως εξηγεί ο δρ Νικολέλις, τα ευρύματα του πειράματος αποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλος των πιθήκων κατάφερε να αποκωδικοποιήσει πληροφορίες σχετικές με την αφή χωρίς να υπάρχει κανένα πραγματικό ερέθισμα στο δέρμα των πειραματόζωων.
«Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι αντιλήφθηκαν τα ζώα, αλλά επρόκειτο για μια αίσθηση η οποία δημιουργήθηκε τεχνητά, συνδέοντας τα εικονικά δάχτυλα απ’ ευθείας στον εγκέφαλο» δήλωσε.
Οι ερευνητές ελπίζουν πως η αξιοποίηση αυτής της μελέτης, θα οδη΄γησει στην δημιουργία μιας «εξωσκελετικής στολής» που θα προσφέρει κινητική αυτονομία στους ανθρώπους με σοβαρή παράλυση. « Στόχος μας είναι να είμαστε έτοιμοι για την κλινική εφαρμογή μέσα στα επόμενα τρία χρόνια»,  δήλωσε ο δρ Νικολέλις προσδιορίζοντας τον χρόνο παρουσίασης της στολής που θα καθοδηγείται από τον εγκέφαλο, στο 2014, οπότε θα διεξαχθεί στην πατρίδα του τη Βραζιλία το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.
pyles.tv
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top