ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
5.000 υπάλληλοι λιγότεροι από το 2010 
Κύμα απολύσεων έχει πλήξει και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Ηδη από το 2010 το προσωπικό που είναι ασφαλισμένο έχει μειωθεί κατά 5.000 άτομα. Το εν λόγω επάγγελμα παρουσιάζει την ιδιομορφία οι εργαζόμενοι περίπου το μισό χρόνο να βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Στο τέλος κάθε τουριστικής σεζόν, το 70% αυτών επιστρέφει στην ανεργία. Η Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων επισημαίνει ότι η μείωση προσωπικού που παρατηρείται στα χαρτιά είναι πλασματική. Στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που απολύονται καθημερινά. Δεδομένου ότι ειδικά οι επισιτιστικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, είναι λογικό οι άνεργοι να είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που καταδεικνύουν τα στοιχεία. Η απώλεια των θέσεων εργασίας θα κλιμακωθεί περισσότερο, αφού η κατάσταση είναι ακόμα πολύ ρευστή. Οχι μόνο για τους ανέργους, αλλά και για όσους δουλεύουν. Οι συνθήκες εργασίας έχουν αλλάξει και δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που γίνονται από εργαζομένους οι οποίοι για μία θέση εργασίας απαρνούνται και τα βασικά δικαιώματά τους , αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Μπρούτζος. 
ΗΘΟΠΟΙΟΙ 
Για το 95% έπεσε η αυλαία... της εργασίας 
Αν και η κρίση στο επάγγελμα του ηθοποιού μοιάζει να είναι μια κατάσταση διαρκείας, το Μνημόνιο ήρθε να δώσει το καθοριστικό χτύπημα σ' έναν κλάδο που επισήμως αριθμεί 4.000 καταγεγραμμένα μέλη. Το σταδιακά κλιμακούμενο ποσοστό ανεργίας αγγίζει πλέον το 95%, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπερβαίνουν τους 400 με 500 οι ηθοποιοί που εργάζονται! Κάποτε το αστείο μεταξύ των ηθοποιών ήταν η ερώτηση "σε ποιο μπαράκι δουλεύεις ". Σήμερα υπολογίζουμε πως οι περισσότεροι άνεργοι ηθοποιοί...
δεν βρίσκουν δουλειά ούτε σε μπαρ , εξηγεί η πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Λίλα Καφαντάρη. Εκτός από το συντριπτικό περιορισμό των πολυπρόσωπων παραστάσεων, των παραγωγών σίριαλ, τα λουκέτα στις θεατρικές σκηνές και την ελαχιστοποίηση των κρατικών επιχορηγήσεων, μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί και η συλλογική σύμβαση των ηθοποιών. Από τη στιγμή που το υπουργείο Εργασίας δεν την κήρυξε υποχρεωτικής ισχύος, οι περισσότεροι επιχειρηματίες πληρώνουν τους ηθοποιούς βάσει της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης . Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, στην καλύτερη περίπτωση, ο μισθός του ηθοποιού είναι 1.200 ευρώ το μήνα μικτά (900 ευρώ καθαρά). Σ' αυτό το σκηνικό θα πρέπει να προστεθεί και το δεδομένο πως η συντριπτική πλειονότητα των ηθοποιών δουλεύει μόνο μία σεζόν το χρόνο, που ιδεωδώς διαρκεί επτά μήνες. 
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ 
Το απότομο φρένο στην αγορά έφερε απολύσεις 
Σε καθοδική πορεία βρίσκεται και η πώληση των οχημάτων τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα, καταδικάζοντας στην ανεργία χιλιάδες οικογένειες που εργάζονταν στον κλάδο. Το τελευταίο εξάμηνο του 2010 η αγορά αυτοκινήτου παρουσίασε πτώση της τάξης του 62,6%. Αυτό μεταφράζεται σε χιλιάδες εργαζομένους που έχασαν τη δουλειά τους. Ενδεικτικά, τον Νοέμβριο του 2011 το σύνολο απασχόλησης σε όλους τους εθνικούς διανομείς έπεσε στους 14.690 εργαζομένους, όταν τον ίδιο μήνα του 2010 ήταν 17.315. Μείωση παρουσιάζουν και τα καταστήματα επίσημου δικτύου, τα οποία έπεσαν στα 1.894 τον Νοέμβριο του 2011, ενώ το 2008 ήταν 2.519. Η κατάσταση είναι τραγική. Το αυτοκίνητο παρουσιάζει τριπλάσιο ρυθμό ύφεσης από τον επίσημο δείκτη. Η φοροεπιδρομή έχει πλήξει τόσο τους εμπόρους όσο και τους ιδιοκτήτες. Η κατάσταση δεν μπορεί να είναι μετρήσιμη, όμως υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 25.000 απολυμένοι και 3.500 κλειστές επιχειρήσεις , τονίζει στον ο Απόστολος Πετιμεζάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδας (ΣΕΕΑΕ).
MME 
Εκτός κλάδου το 10% των δημοσιογράφων 
Με την αγωνία ζουν χιλιάδες δημοσιογράφοι. Ο κλάδος των MME ήταν από τους πρώτους που επλήγη από την κρίση και ήδη μετράει πολλά «θύματα» . Πέντε εφημερίδες, ένας τηλεοπτικός σταθμός και δεκάδες τοπικές εφημερίδες που έκλεισαν τον τελευταίο χρόνο είναι ο πρώτος " απολογισμός. Μέχρι στιγμής 837 δημοσιογράφοι είναι άνεργοι από τα 8.700 εγγεγραμμένα μέλη στην Ένωση Συντακτών. Η ανεργία αγγίζει το 10%, όμως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) επιμένει ότι ο αριθμός των ανέργων ίσως και να ξεπερνάει τους 1.500, ενώ άλλοι κάνουν λόγο ακόμα και για 2.500 άτομα, καθώς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός που δεν είναι εγγεγραμμένος. «Το μεγαλύτερο πλήγμα το έχει δεχτεί Αθήνα, όμως και στην επαρχία τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη έχει γίνει σφαγή. Υπήρχε περίοδος που δεν κυκλοφορούσε καμία εφημερίδα. Στις άλλες πόλεις από τις 350 τοπικές εφημερίδες έχουν κλείσει οι 40 , επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣΥ, Δημήτρης Κουμπιάς.
(Ελευθερος Τύπος) 

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top