Σιωπηρά η αυστραλιανή κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τον όρο «Σλαβομακεδόνες» που χρησιμοποιούσε από το 1994 για τους καταγόμενους από την FYROM.
Η κατάργηση του όρου λέγεται ότι έγινε το 2008, αλλά η απόφαση ανακοινώθηκε μόλις αυτή την εβδομάδα από τη λεγόμενη AMHRCΑ (Aυστραλομακεδονική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), που δημοσιοποίησε επιστολή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, και όπως υποστηρίζει, είναι αποτέλεσμα πιέσεων του λόμπυ των καταγόμενων από τη FYROM.
Τώρα η Αυστραλία για να τους χαρακτηρίσει χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονική», αλλά επιμένει να αναγνωρίζει την χώρα της καταγωγής τους ως ΠΓΔΜ
 Στόχος πλέον των κατοίκων της Αυστραλίας και των υποστηρικτών τους, που προέρχονται από τη FYROM είναι η αναγνώριση της χώρας με τη συνταγματική τους ονομασία «Μακεδονία» από την κυβέρνηση της Αυστραλίας.
Σε επιστολή που έστειλε στην AMHRCΑ ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών λέει ότι ο όρος «σλαβομακεδονική» δεν εφαρμόζεται πλέον από το συγκεκριμένο Υπουργείο.
«Το ίδιο», συμπληρώνεται, «ισχύει και για το Υπουργείο Μετανάστευσης, άλλα Υπουργεία και την Στατιστική Υπηρεσία».
Η AMHRCΑ χαρακτηρίζει την απόφαση «μεγάλη νίκη» καθώς «έπεισε την αυστραλιανή κυβέρνηση να αναγνωρίσει στους Μακεδόνες το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού».
Συμπληρώνεται, δε, ότι η απόσυρση του όρου «σλαβομακεδονική» επιτεύχθηκε...
μετά από διαδοχικές επαφές και αλληλογραφία που είχε το λόμπι με υπουργούς αλλά και την ίδια την πρωθυπουργό, Τζούλια Γκίλαρντ.
Χαρακτηρίζει, δε, την απόφαση «νίκη του πολυπολιτισμού» και σημειώνει πως το επόμενο βήμα είναι να πειστεί η Αυστραλία να αναγνωρίσει επισήμως τη FYROM ως «Μακεδονία».
Επισήμως, δεν έχει υπάρξει ακόμα αντίδραση από την ομογένεια.
Ο όρος «σλαβομακεδονική» είχε καθιερωθεί το 1994 από την Εργατική κυβέρνηση του Πολ Κίτιγκ μετά από ισχυρές πιέσεις της ομογένειας.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, συνεχάρη τη λεγόμενη AMHRCΑ (Aυστραλομακεδονική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) για τις ενέργειές της «που οδήγησαν στην κατάργηση, από τις αυστραλιανές αρχές, του όρου «Σλαβομακεδόνες» όσον αφορά τον κατονομασμό των καταγόμενων από την ΠΓΔΜ που ζουν στην Αυστραλία.
Η AMHRCΑ ενημέρωσε για την εξέλιξη αυτή τον πρόεδρο και άλλους αρμόδιους θεσμούς της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Ιβάνοφ, σε μήνυμά του προς την AMHRCΑ, σημειώνει ότι «οι επιστολές που λάβατε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας και από το Υπουργείο Μετανάστευσης, με τις οποίες επιβεβαιώνεται ότι μελλοντικά θα χρησιμοποιείται ο όρος Μακεδόνες, αποτελούν τεράστια επιτυχία για την οποία σας συγχαίρω ειλικρινά».
«Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω το σεβασμό μου για τις δραστηριότητες και τη δέσμευση της AMHRCΑ στην κατεύθυνση της αναγνώρισης και της βελτίωσης της θέσης των Μακεδόνων στην Αυστραλία καθώς και την επιβεβαίωση της εθνικής, γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας των Μακεδόνων. Είμαστε υπερήφανοι για τους συμπατριώτες μας στην Αυστραλία και ευγνώμονες για όλα όσα πράττουν για την προώθηση της μακεδονικής ταυτότητας και των παραδόσεων» αναφέρει ακόμη ο κ. Ιβάνοφ στο μήνυμά του προς την AMHRC.

http://neoskosmos.com
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top