Χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία και το ΙΚΑ! Συνολικά χρωστούν σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ, με την κατάσταση να μοιάζει τελείως εκτός ελέγχου.
Ειδικά το ΙΚΑ φαίνεται να έχει κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών προς τις φαρμακευτικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στις 31-12-2011 η κατάσταση καταγράφεται ως δραματική:
- Τα συνολικά, συσσωρευμένα χρέη του ΙΚΑ για φάρμακα είναι 343,5 εκατ. ευρώ.
- Το 2011 το Ίδρυμα αγόρασε φάρμακα αξίας 313 εκατ. Με άλλα λόγια, τα χρέη προς τις φαρμακευτικές αντιστοιχούν σε χρονική περίοδο άνω του ενός έτους!
- Το 2010, το ΙΚΑ αγόρασε φάρμακα αξίας 276 εκατ. ευρώ από τα οποία παραμένουν ανεξόφλητα το 16,8%.
- Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν ανεξόφλητα τιμολόγια αξίας 8,778 εκατ. ευρώ που έχουν εκδοθεί και πριν το 2010.

Δραματική είναι και η κατάσταση των χρεών των στρατιωτικών νοσοκομείων, αφού η οφειλή ξεπερνά πλέον τα 100 εκατ. ευρώ! Αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι ετήσιες αγορές φαρμάκων των στρατιωτικών νοσοκομείων είναι περίπου 40 εκατ., ουσιαστικά οι φαρμακευτικές έχουν να εισπράξουν πάνω από 2 χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι...
...το 2011 τα στρατιωτικά νοσοκομεία εξόφλησαν μόλις το 15% των αγορών φαρμάκων.

Αναλυτικότερα στις 31-12-2011:
• Οι οφειλές των στρατιωτικών νοσοκομείων για τη διετία 2010-11 είναι 59 εκατ. ευρώ. (26,53 εκατ. αφορούν στο 2010 και 32,54 εκατ. στο 2011).
• Επιπλέον, υπάρχουν χρέη 52,506 εκατ. ευρώ που αφορούν στο 2010.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΕ, οι φαρμακευτικές έχουν -όλη την τελευταία διετία- «βάλει πλάτη» για να ξεπεράσει η χώρα την πρωτοφανή κρίση. Εχουν υποστεί επώδυνα και συχνά άδικα μέτρα, έχουν αναλάβει το βαρύ χρηματοοικονομικό κόστος των ομολόγων, έχουν επιβαρυνθεί με έκτακτες εισφορές, φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ, ενώ αποδέχθηκαν να συμψηφίσουν 262 εκατ. ευρώ που απαίτησε η κυβέρνηση για το rebate του 2011 και το τέλος εισόδου στη λίστα.
«Η συσσώρευση νέων χρεών σε συνδυασμό με τα παλαιά, τα οποία τελικά κινδυνεύουν να μην εξοφληθούν λόγω του PSI, θα προκαλέσουν καταστροφή με κίνδυνο εκατοντάδες φαρμακευτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις στο χώρο της υγείας γενικότερα, να αντιμετωπίζουν πια με τρόμο το φάσμα του κλεισίματος», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Διονύσης Φιλιώτης και προσθέτει: «Δεν πρέπει τα ομόλογα τα οποία έδωσε η κυβέρνηση για παλαιά χρέη στις εταιρείες αυτή τη στιγμή να κινδυνεύουν να μην έχουν αντίκρισμα. Απευθύνω κραυγή αγωνίας στην Πολιτεία να διευθετήσει το πρόβλημα πριν είναι αργά».

e-parembasis.blogspot.com
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top