«H πρόθεση της Κίνας να στηρίξει την προσπάθεια της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τα κυρίαρχα προβλήματα χρέους είναι ειλικρινής και δεδομένη. Η Κίνα είναι έτοιμη να συμμετάσχει πιο ενεργά στην επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους».
- Κινέζος Πρωθυπουργός, Wen Jiabao
O Wen έκανε τις πολύ θετικές αυτές δηλώσεις στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Πεκίνο στις 14 Φεβρουαρίου από κοινού με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Herman Van Rompuy και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Van Rompuy δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι χαιρετίζει το ενδιαφέρον της Κίνας για επενδύσεις στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα και το μηχανισμό διάσωσης της περιοχής.
Ο Wen έφυγε από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Κίνας επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να συνεισφέρει περισσότερο στους δύο μηχανισμούς διάσωσης της Ευρωζώνης: το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Τα λόγια αυτά θα ήχησαν σαν μελωδία στα αυτιά του Ευρωπαίου ηγέτη. Αλλά και ο αντιπρόεδρος της Κίνας -και πιθανός επόμενος πρωθυπουργός- Li Keqiang, δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να στηρίξει την Ε.Ε. εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης κατά τη συνάντησή του με τους Rompuy και Barroso.
Μέχρι εδώ, όλα καλά. Πότε όμως και με ποια μορφή θα έρθει αυτή η βοήθεια; Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο Wen είπε ότι η Κίνα περιμένει «οι υπερχρεωμένες [ευρωπαϊκές] χώρες να ενισχύσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή τους, να περιορίσουν τα ελλείμματά τους και να μειώσουν τον κίνδυνο του χρέους." 

Και πρόσθεσε:
...«Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα επιτύχει σύντομα εσωτερική συναίνεση, θα λάβει την πολιτική απόφαση και θα στείλει προς τη διεθνή κοινότητα ένα σαφέστερο και ισχυρότερο μήνυμα για τις πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης." Η αναμονή όλων αυτών ίσως πάρει λίγο χρόνο.

Ο Wen κατέστησε σαφές ότι η πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές και η ενίσχυση του εμπορίου είναι το πιο επείγον ζήτημα. Μπορεί εδώ να υπάρχει διαφορά στις απόψεις ως προς το τί πραγματικά επείγει. 
Όσο για τη μορφή που θα μπορούσε να λάβει η κινεζική στήριξη, ο Lou Jiwei, επικεφαλής της China Investment Corp (CIC), ενός κολοσσιαίου κινεζικού fund διαχείρισης πλούτου, είπε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από την Κίνα να αγοράσει γερμανικά και γαλλικά κρατικά ομόλογα, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Πεκίνο την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία επενδύουν συνήθως σε πραγματικό ενεργητικό ή αγοράζουν μετοχές, οπότε το σενάριο αυτό δεν είναι πάρα πολύ πιθανό. Όμως, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ή η Κρατική Διοίκηση Ξένου Συναλλάγματος της Κίνας (SAFE), θα μπορούσαν να αγοράσουν μέρος του ευρωπαϊκού κρατικού χρέους στο πλαίσιο της συσσώρευσης αποθεμάτων.
Πράγματι, ο διοικητής της PBOC Zhou Xiaochuan δήλωσε, «η Κίνα θα τηρεί πάντα την αρχή της κατοχής τίλων δημόσιου χρέους της ΕΕ." Ο Zhou παρουσίασε τα τρία κανάλια από όπου μπορεί να προέλθει η βοήθεια: η κεντρική τράπεζα, η CIC και οι τράπεζες που λειτουργούν ως βραχίονες κράτους: η China Development Bank, η Export-Import Bank και άλλες.
Οι τελευταίες, όμως, είναι πιο πιθανό να επενδύσουν παρά να αγοράσουν δημόσιο χρέος. Η Κίνα έχει επανειλημμένως τονίσει τα οφέλη του να αποτελείς πηγή επένδυσης σε μια εποχή που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με σφιχτό πιστωτικό περιβάλλον, ειδικά για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπου οι αποδόσεις είναι σταθερές και άρα ελκυστικές για τους Κινέζους. (Για παράδειγμα η CIC επένδυσε στην Thames Water.) Η Ευρώπη θα μπορούσε πράγματι να επωφεληθεί από τις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών στον τομέα υποδομών, τώρα που η οικονομία της μόλις βίωσε το πρώτο αρνητικό τρίμηνο από το 2009 καθώς στο δ’ τρίμηνο του 2011 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,3%. Οι επενδύσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία χείρα βοηθείας, αλλά ίσως να μην είναι ακριβώς αυτό που περίμεναν οι ηγέτες του ευρώ.
Το βασικό αναπάντητο ερώτημα είναι κατά πόσον η Κίνα θα μπορούσε να επενδύσει στο EFSF ή το ESM, βοηθώντας ίσως στη «μόχλευση» των δύο funds, καθώς το υφιστάμενο ανώτατο όριο των 500 δισ. ευρώ θεωρείται πολύ μικρό για να χρησιμεύσει ως αποτελεσματικό τείχος προστασίας απέναντι στην κρίση του ευρώ. Επιπλέον, η Κίνα δεν έδωσε καμία ένδειξη για το αν έχει σκοπό να αυξήσει τις εισφορές της στο ΔΝΤ -αυτός ήταν ένας από τους στόχους του Van Rompuy στο πλαίσιο της επίσκεψης- αφού ο Διεθνής Οργανισμός θα μπορούσε να αναλάβει το ρόλο του τείχους.
Παρ΄όλα αυτά, ο Zhou είπε ότι η Κίνα έχει δηλώσει ξεκάθαρα, μέσω της G-20, ότι δεν θα μειώσει το ποσοστό των επενδύσεων της σε περιουσιακά στοιχεία του ευρώ στη διάρκεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Η διατήρηση του στάτους του ευρώ ως του δεύτερου μεγαλύτερου αποθεματικού νομίσματος στον κόσμο θα πρέπει να έχει κάποιο αντίκρυσμα, ειδικά εάν αυτό μεταφράζεται σε αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης εν αναμονή των κινεζικών επενδύσεων στους μηχανισμούς διάσωσης.

capital
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top