(Του Κ. Κατικου) 

Μείωση του βασικού μισθού της Εθνικής Σύμβασης από τα 751 ευρώ στα 620 - 650 ευρώ ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, φέρνοντας αποδοχές Πορτογαλίας και Ισπανίας για τους Ελληνες εργαζόμενους, προκειμένου να διασωθούν τα Δώρα και ενδεχομένως η ισχύς των κλαδικών συμβάσεων.
Η πρόταση νόμου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει ακόμη την κατάργηση των κανονισμών εργασίας σε όλες τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, με 3 εναλλακτικούς τρόπους: α) Μονομερώς με απόφαση των διοικήσεων, β) Με Υπουργική Απόφαση, ή γ) με επιχειρησιακές συμβάσεις κατόπιν διαπραγματεύσεων των διοικήσεων με τους συνδικαλιστές.
Για τις κλαδικές συμβάσεις και προκειμένου να αποφευχθεί μια βίαιη μείωση των αποδοχών αν καταργηθεί η ισχύς τους όπως ζητά η Τρόικα, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει να συμπεριλάβει στη νομοθετική ρύθμιση ως εναλλακτική πρόταση μια οριζόντια μείωση των αποδοχών κατά 10%, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν ή όχι επιχειρησιακές συμφωνίες.
Το «ξεφούσκωμα» των αμοιβών προβάλλεται από την κυβέρνηση ως «σκληρή απαίτηση» των δανειστών, αλλά η πραγματικότητα είναι πως αυτό το ξήλωμα των μισθών πατρονάρεται από την ίδια την κυβέρνηση και μάλιστα για να δημιουργηθεί η αίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης, τα αρμόδια και μη κυβερνητικά στελέχη, χρησιμοποιούν ως φόβητρο την πιθανότητα να φαγωθεί και κάτι από το 13ο και 14ο μισθό, λέγοντας ότι οι δανειστές είναι ανένδοτοι σε όλα!
Πράγματι είναι ανένδοτοι, ως προς τις απαιτήσεις τους, αλλά δεν είναι αυτοί που θα υποδείξουν το περιεχόμενο και την εφαρμογή των μέτρων που μειώνουν τους μισθούς. Αυτή την ευθύνη, του να διαλέξει δηλαδή ποιο θα βάλει πρώτο και πιο τελευταίο στη λίστα των επιλογών την έχει...
η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί. Κι εδώ είναι που η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τους δανειστές αλλάζει τη σειρά των μέτρων στο ταμπλό των επιλογών. Έτσι, λοιπόν, μετά την ανένδοτη στάση των δανειστών στην απαίτησή τους να πέσει ο βασικός μισθός της Εθνικής Σύμβασης, η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει με νομοθετική ρύθμιση αποδοχές της «Ισπανο-Πορτογαλίας» στην Ελλάδα με τη δυνατότητα να πέφτει στα 620 - 650 ο βασικός μισθός του ανειδίκευτου εργαζόμενου θεωρώντας ότι αποτελεί το «μη χείρον βέλτιστον» ανάμεσα στα μέτρα που θα πρέπει να νομοθετήσει για το κόστος εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
(Aδέσμευτος Τύπος)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top